Trinásty plat dostal vlani každý piaty zamestnanec

trhtrh

Podiel zamestnancov, ktorí dostali 13. plat, poklesol podľa prieskumu platov Merces.sk z 25 % v roku 2008 na minuloročných 20 %.

Trinásty plat alebo odmeny dostala vlani iba pätina zamestnancov. Trinásty plat malo v minulom roku 20 % zamestnancov, kým v roku 2008 to bolo 25 %. Podiel ľudí, ktorí dostali odmenu, klesol ešte výraznejšie, a to o sedem percent na 19 %. Z nefinančných benefitov malo pritom vlani firemné akcie takmer o polovicu menej zamestnancov ako v roku 2008. Vyplýva to z kontinuálneho internetového prieskumu platov Merces.sk, do ktorého sa za posledný rok zapojilo viac ako 102 tisíc respondentov. Z prieskumu ďalej vyplýva, že kým výška trinásteho platu medziročne rástla o deväť percent na 789 eur, priemerná výška odmien poklesla o dve percentá a v roku 2009 dosiahla 993 eur.

Trinásty plat pritom medziročne vzrástol najmenej, a to o sedem percent, vo veľkých spoločnostiach s 1 000 a viac zamestnancami a dosiahol výšku 821 eur. Najviac, o 14 %, stúpol vo firmách v kategórii 11 až 20 zamestnancov, kde predstavoval 761 eur. "Najvyššie odmeny mali top manažéri, keď 35 percent z nich si k platu prilepšilo priemernou sumou 4 905 eur. Medziročný pokles finančných odmien sme zaznamenali u pomocných pracovníkov, kvalifikovaných robotníkov a zamestnancov v službách," dopĺňa projektový manažér prieskumu platov Merces.sk Miroslav Dravecký.

V minulom roku poklesol aj počet poskytovaných nefinančných benefitov. V absolútnych číslach najviac klesol podiel zamestnancov, ktorí disponovali benefitmi vzdelávanie zamestnancov, nápoje na pracovisku zadarmo a príspevok spoločnosti na dôchodkové sporenie (DO) . Stále však tieto benefity dostáva približne 70 % tých zamestnancov, ktorí ho mali aj pred rokom. Iná situácia je v prípade benefitu firemné víkendové akcie, ktorý v roku 2009 malo o 45 % zamestnancov menej oproti roku 2008. "Benefit firemné víkendové akcie bol škrtaný zamestnancom na všetkých úrovniach pozícií a to predovšetkým v malých firmách do 10 zamestnancov, kde ním disponuje o polovicu menej zamestnancov ako v roku 2008," konštatuje Dravecký.

Z prieskumu ďalej vyplýva, že kým v menších spoločnostiach do 50 zamestnancov bol v roku 2009 najrozšírenejším benefitom nápoje na pracovisku zadarmo, vo veľkých firmách prevládalo vzdelávanie zamestnancov.
Viac o téme: Trh
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages; ZDROJ: SITA
 
Staršie správy
Staršie správy