Inšpektorát práce chystá cez sviatky kontroly obchodníkov

trhtrh

Národný inšpektorát práce chystá počas Vianočných sviatkov a na Nový rok kontroly dodržiavania Zákonníka práce, podľa ktorého zamestnávatelia nemôžu v tieto dni zamestnancovi nariadiť ani s ním dohodnúť prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi.

Maloobchodné predajne čakajú počas sviatkov kontroly inšpektorátu práce. Ten chce skontrolovať dodržiavanie Zákonníka práce, podľa ktorého zamestnávatelia nemôžu 1. januára, 24. decembra po 12:00 hod. a 25. decembra zamestnancovi nariadiť ani s ním dohodnúť prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi. Zamestnávatelia si musia upraviť otváracie hodiny tak, aby na Štedrý deň už o 12. hodine boli ukončené všetky práce súvisiace s predajom. "Dokončenie obsluhy zákazníkov, uzatváranie a odovzdanie pokladní, čistenie a podobne musí prebehnúť do 12. hodiny,“ zdôraznil generálny riaditeľ Národného inšpektorátu práce Andrej Gmitter.

V prípade porušenia ustanovení Zákonníka práce hrozí zamestnávateľom finančný postih až do výšky 33 tis. eur. Okrem previerok počas sviatkov chce Národný inšpektorát práce v rámci svojho plánu vykonať aj previerky so špeciálnym režimom, ktoré budú prebiehať až do konca decembra a budú zamerané na kontrolu dodržiavania zákazu nelegálneho zamestnávania, a to hlavne vo večerných hodinách, v noci a počas víkendov.

Výnimku zo zákazu maloobchodného predaja počas sviatkov majú čerpacie stanice či lekárne. Rovnako je povolený maloobchodný predaj na letiskách, v prístavoch, v ostatných zariadeniach verejnej hromadnej dopravy a v nemocniciach. Taktiež je možný predaj cestovných lístkov a suvenírov.
Viac o téme: Trh
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages; ZDROJ: SITA
 
Staršie správy
Staršie správy