V odevnej spoločnosti Svik ďalšia vlna prepúšťania

trhtrh

Výrobca pánskych oblekov Svik v Svidníku nahlásil hromadné prepúšťanie 70 zamestnancov. Týka sa to hlavne profesií krajčírka a žehliarka. Výpovede môžu očakávať ešte v decembri. Prepúšťanie je rozvrhnuté na tri etapy - január, február a marec 2010.

Odevná firma Svik so sídlom v Svidníku plánuje prepustiť 70 zamestnancov, hromadné prepúšťanie nahlásila na Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Bardejove 30. novembra. Prvé výpovede začnú posielať v týchto dňoch. Prepúšťať budú v troch etapách v mesiacoch január, február a marec 2010. Spoločnosť zamestnávala vlani v decembri ešte 900 ľudí, vtedy ohlásila prvé hromadné prepúšťanie v počte 270 zamestnancov. V súčasnosti tu pracuje 485 pracovníkov, 104 žien je na materskej dovolenke. Spoločnosť chce v budúcom roku prejsť na jednu pracovnú zmenu, na čo jej bude stačiť 420 zamestnancov. Spoločnosť uvádza, že rušenie pracovných pozícií je dôsledkom hospodárskej a ekonomickej krízy. Taliansky majiteľ firmy znižuje výrobu na základe objednávok. Agentúre SITA to potvrdila finančná riaditeľka spoločnosti Ľuba Štecová. O prácu vo Sviku prídu hlavne krajčírky a žehliarky.

Svik vyrába luxusné pánske obleky a separátne nohavice, vesty a saká. V minulosti mala firma nedostatok krajčírok a zamestnávala aj ženy z Ukrajiny. Štecová verí, že po očakávanej vlne hromadného prepúšťania sa firma s počtom 420 zamestnancov stabilizuje a odevná výroba vo Svidníku bude perspektívna. Spoločnosť bola do Obchodného registra zapísaná v novembri 1992.

Ako informovala agentúru SITA hovorkyňa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Marcela Čechová, predbežná disponibilná miera evidovanej nezamestnanosti k 30. novembru bola v okrese Svidník 21,49 %. Na úrade mali nahlásených 18 voľných pracovných miest v tomto okrese k rovnakému dátumu.


Podrobné údaje o vývoji nezamestnanosti
Viac o téme: Trh
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages; ZDROJ: SITA
 
Staršie správy
Staršie správy