Počet poberateľov dávky v nezamestnanosti klesá

trhtrh

Sociálna poisťovňa vyplatila minulý mesiac túto dávku vyše 56,3 tis. osobám, čo je oproti septembru pokles o 5,4 tis. ľudí

Počet poberateľov dávky v nezamestnanosti klesol v októbri druhý mesiac po sebe. Sociálna poisťovňa vyplatila minulý mesiac túto dávku vyše 56,3 tis. osobám, čo je oproti septembru pokles o 5,4 tis. ľudí. V porovnaní s októbrom minulého roka však dávku v nezamestnanosti dostalo minulý mesiac takmer o 32 tis. ľudí viac. Vyplýva to z informácií, ktoré zverejnila Sociálna poisťovňa. Počet poberateľov dávky v nezamestnanosti pritom rástol až do septembra tohto roka deväť mesiacov po sebe, a to z novembrových takmer 23,4 tisíc na augustové päťročné maximum 63,5 tisíc.

Ministerstvo financií SR odporúča rezortu práce a sociálnych vecí, aby sa nepredlžovalo obdobie poberania dávky v nezamestnanosti. "V prípade schválenia predĺženia obdobia poberania dávky disponibilné možnosti základného fondu poistenia v nezamestnanosti neumožňujú krytie zvýšených výdavkov v sume 143,3 mil. eur a základný fond poistenia v nezamestnanosti by sa stal deficitným," odkázal rezort financií ministerstvu práce a sociálnych vecí počas pripomienkového konania k návrhu novely zákona o sociálnom poistení. Takáto legislatívna zmena môže podľa rezortu financií vyvolať potrebu poskytnutia dodatočných prostriedkov zo štátneho rozpočtu Sociálnej poisťovni nad rámec už schváleného objemu. Vhodnejšou alternatívou je preto podľa ministerstva financií len zjemnenie podmienok nároku na dávku v nezamestnanosti bez predĺženia obdobia jej poberania, čo by Sociálnu poisťovňu stálo 40,5 mil.

Predĺženie obdobia poberania dávky v nezamestnanosti zo súčasných šesť mesiacov na osem mesiacov počas budúceho roka nie je isté ani podľa predloženého návrhu novely zákona o sociálnom poistení. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR totiž predložilo do pripomienkového konania návrh novely v dvoch alternatívach. Podľa prvej z nich by mala Sociálna poisťovňa od 1. januára vyplácať dávku v nezamestnanosti osem mesiacov. Druhá alternatíva navrhovanej novely však počíta s tým, že sa dávka v nezamestnanosti bude aj naďalej poskytovať šesť mesiacov. Podľa oboch variantov sa však majú dočasne, len počas budúceho roka zmierniť podmienky nároku na dávku v nezamestnanosti. Na túto dávku by mal mať budúci rok nárok každý občan, ktorý sa ocitne v evidencii nezamestnaných a v posledných troch rokoch platil minimálne dva roky poistenie v nezamestnanosti. V súčasnosti má na dávku v nezamestnanosti nárok občan, ktorý v posledných štyroch rokoch platil aspoň tri roky poistenie v nezamestnanosti.
Viac o téme: Trh
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages; ZDROJ: SITA
 
Staršie správy
Staršie správy