Výdavky Slovákov sú v rámci regiónu priemerné

Podľa prieskumu rakúskej konzultačnej firmy RegioPlan Consulting slovenská domácnosť v priemere mesačne minie 900 až 1 000 eur kým ukrajinská len 214 eur a slovinská až 1 700 eur

V spotrebných výdavkoch krajín strednej a východnej Európy sú výrazné rozdiely, Slovensko sa radí medzi priemer. Tvrdí to rakúska konzultačná spoločnosť RegioPlan Consulting na základe výsledkov vlastného prieskumu, podľa ktorého napríklad výdavky ukrajinskej domácnosti predstavujú v priemere iba 214 eur, kým výdavky slovinskej domácnosti dosahujú až 1 700 eur za mesiac. "V Rumunsku, Bulharsku a Srbsku si musia domácnosti vystačiť so 400 až 500 eurami mesačne. V Českej republike, na Slovensku, v Chorvátsku, Poľsku a Maďarsku dosahujú mesačné výdavky približne rovnakú úroveň 900 až 1000 eur," konštatuje spoločnosť.

Podobne významné rozdiely sú aj v tom, koľko domácnosti v jednotlivých krajinách minú na potraviny. Na Ukrajine dá domácnosť na potraviny až 54 % celkových výdavkov, kým v Slovinsku je to len 17 %. Podobne je na tom aj Česká republika, kde domácnosť na potraviny vynaloží 20 % celkových výdavkov, mierne vyššie je to na Slovensku s podielom 20 %. Vyšší pomer výdavkov na potraviny možno ešte badať v nových členských krajinách únie, keď napríklad v Rumunsku domácnosť v priemere na potraviny vynaloží až 41 % svojich celkových mesačných výdavkov. "So zvyšujúcim sa životným štandardom sa zvyšujú aj výdavky za tovar ako oblečenie, elektrospotrebiteče, nábytok a doprava. Keďže finančné prostriedky sú použité na uspokojenie materiálnych a sociálnych potrieb až vtedy, keď sú uspokojené v prvom rade základné životné potreby," uvádza sa v správe.

Výdavky na potraviny, bývanie a energie ako aj dopravu pritom patria medzi najväčšie oblasti výdavkov. "Tieto oblasti spoločne pohltia v závislosti od krajiny 48 % až 70 % výdavkov, pričom platí, že čím menej peňazí je k dispozícii, tým viac sa z nich musí vynaložiť na základné potreby ako je jedlo," uvádza RegioPlan Consulting. Nízke celkové výdavky však podľa spoločnosti nemusia vždy bezpodmienečne signalizovať chudobu alebo slabší životný štandard obyvateľstva, pretože úroveň cien môže v každej krajine výrazne variovať. "Predsa však do istej miery odzrkadľuje určitú životnú úroveň spoločnosti, ako aj momentálny stav hospodárskeho rozvoja," konštatuje RegioPlan Consulting.

Viac o téme: Trh
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages;ZDROJ: SITA
 
Staršie správy
Staršie správy