Americkú firmu pritiahla kvalifikovaná pracovná sila

Americká spoločnosť ICU Medical sa rozhodla umiestniť svoj investičný projekt na Slovensku hlavne kvôli vysokokvalifikovanej pracovnej sile, ovplyvnila ju však aj nízka miera korupcie a v neposlednom rade zvažovala aj poskytnuté investičné stimuly.

Americká spoločnosť ICU Medical, ktorá vyrába lekárske a dentálne nástroje a potreby sa rozhodla umiestniť svoj investičný projekt na Slovensku hlavne kvôli vysokokvalifikovanej pracovnej sile. Ako uviedol na stredajšej tlačovej besede generálny riaditeľ firmy ICU Medical George A. Lopez ďalšími dôvodmi, ktoré ovplyvnili rozhodnutie spoločnosti investovať na Slovensku, bola stabilita vlády, nízka miera korupcie a v neposlednom rade aj poskytnuté investičné stimuly. "Potrebujeme pre svoj investičný projekt inžinierov, ktorí sú vzdelaní a stabilné prostredie," povedal Lopez.

Americká spoločnosť plánuje do roku 2011 v nitrianskom okrese, v obciach Horný Oháj a Vráble, investovať 13,95 mil. eur. Investor chce na Slovensku vyrábať výrobky na intravenóznu aplikáciu. Do roku 2014 by malo na Slovensku vďaka tomuto investičnému projektu vzniknúť 700 nových pracovných miest. Ročne by mala firma vyrobiť 70 mil. kusov výrobkov, pričom až 99 % produkcie bude smerovať na export. Vláda schválila pre spoločnosť investičné stimuly v objeme 5,58 mil. eur. Americký investor by mal dostať od štátu 2,79 mil. eur vo forme dotácie na nákup dlhodobého majetku, 1,87 mil. eur vo forme daňových úľav a 920 tis. eur ako príspevok na vytvorené nové pracovné miesta. "Ide o veľmi významnú investíciu práve v čase, keď prílev zahraničných investícií z dôvodu globálnej hospodárskej krízy stagnuje. Veríme, že čoskoro budú túto investíciu nasledovať aj ďalšie projekty, na ktorých v súčasnosti intenzívne pracujeme," konštatoval Juraj Kiesel, poverený riadením Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO).
Viac o téme: Trh
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages;ZDROJ: SITA
 
Staršie správy
Staršie správy