Rušenie spoločnosti počas vašej materskej dovolenky a nárok na odstupné

trhtrh

Ste na materskej dovolenke a dozvedeli ste sa, že spoločnosť, v ktorej ste boli zamestnaná pred odchodom na materskú dovolenku, je v likvidácii. Nikto Vás nekontaktoval a máte nárok na odstupné, aj keď ste na materskej dovolenke?

Zamestnankyňa, ktorá je na rodičovskej dovolenke je v ochrannej lehote, počas ktorej platí zákaz výpovede zo strany zamestnávateľa. Tento zákaz výpovede sa však nevzťahuje na situáciu, kedy dochádza k zrušenie zamestnávateľa. V tomto prípade je potrebné, aby zamestnávateľ ukončil so zamestnankyňou pracovný pomer výpoveďou alebo dohodou z dôvodu podľa § 63 ods. 1) písm. a) t.j. z dôvodu, že sa zrušuje zamestnávateľ. Dôvod skončenia pracovného pomeru je potrebné vo výpovedi alebo v dohode výslovne uviesť. V prípade, ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí jej uplynutím.

V prípade skončenia pracovného pomeru výpoveďou alebo dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. l písm. a) alebo b) Zákonníka práce , patrí zamestnancovi odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Priemerný zárobok sa zisťuje v súlade s §134 Zákonníka práce zo mzdy zúčtovanej zamestnancovi na výplatu za kalendárny štvrťrok predchádzajúci štvrťroku, v ktorom sa zisťuje priemerný zárobok. Ak zamestnanec v takomto období nepracoval, použije sa pravdepodobný zárobok vypočítaný zo mzdy, ktorú by zamestnanec zrejme dosiahol.

Po skončení pracovného pomeru je potrebné kontaktovať miestne príslušnú pobočku Sociálnej poisťovne. Štát platí poistné na starobné poistenie, invalidné poistenie a poistné do rezervného fondu solidality za fyzickú osobu s trvalým pobytom na území SR, ktorá sa riadne stará o dieťa do šiestich rokov jeho veku s trvalým pobytom na území SR, ak nie je dôchodkovo poistená ako zamestnanec alebo SZČO, nebol jej priznaný predčasný starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok, nedovŕšila vek potrebný na nárok na starobný dôchodok a podala prihlášku na dôchodkové poistenie z dôvodu tejto starostlivosti
Viac o téme: Trh
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy