Má zamestnávateľ povinnosť zvýšiť cenu stravného lístka na maximálnu nominálnu hodnotu?

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR vydalo opatrenie č. 110/2009 Z.z. o sumách stravného, ktorým došlo k zvýšeniu sumy stravného a tým aj k zvýšeniu sumy, ktorou je zamestnávateľ povinný prispievať zamestnancom na stravu.

Poradňa: Výška príspevku na stravu je stanovená podľa sumy určenej na stravné pri pracovnej ceste v trvaní 5-12 hodín. Zamestnávateľ prispieva na stravovanie v sume najmenej 55% ceny jedla, najviac však na každé jedlo do sumy 55% stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu. Okrem toho zamestnávateľ poskytuje príspevok podľa osobitného predpisu aj zo sociálneho fondu.
Ak zamestnávateľ nemá vlastné stravovacie zariadenie, poskytuje zamestnancom stravovacie poukážky tzv. „gastrolístky“. Hodnota takejto stravovacej poukážky musí predstavovať najmenej 75% stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín, pričom podľa vyššie uvedeného opatrenia sa táto suma zvýšila na 3,60 EUR. Z uvedeného vyplýva, že minimálna hodnota stravovacej poukážky je s účinnosťou od 1.4.2009 v sume 2,70 EUR , t.j. 75% z 3,60 EUR.Z tejto sumy 55% uhrádza zamestnávateľ, na časť sumy zamestnávateľ môže prispievať zo sociálneho fondu a zvyšok sumy uhrádza zamestnanec formou zrážky zo mzdy.
Viac o téme: Trh
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy