Túto európsku krajinu valcuje fenomén “nini”: Počet mladých ľudí bez práce a vzdelania je vysoko nad priemerom aj u našich susedov

V Španielsku 17 % obyvateľstva ani neštuduje, ani nepracuje. Toto číslo je vyššie ako priemer OECD, ktorý je 15 %. Prečo sa to teda deje? A ako sú na tom naši susedia?

Posledným zamestnaním Jana v roku 2022 bol nákup a predaj produktov. Neskôr však nemal pri hľadaní ďalšej práce šťastie, a tak sa rozhodol vrátiť do školy a dokončiť si štúdium. 

Dvadsaťjedenročný Španiel sa snaží striasť nálepky "nini", ako sa v krajine hovorí ľuďom, ktorí ani neštudujú, ani nepracujú, ale vyhliadky nie sú veľmi lichotivé.

Od ukončenia stredoškolského štúdia pred letom nedostal ani jednu pracovnú ponuku, hoci si prácu aktívne hľadal.

Španielsko už roky trpí pretrvávajúcim problémom: zostáva jednou z európskych krajín s najvyšším podielom mladých ľudí vo veku 18 až 24 rokov, ktorí neštudujú ani nepracujú.

Podľa najnovšej správy Education at a Glance 2023 je tento podiel 17 % a je nad priemerom Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ktorý je 15 %.

Spomedzi krajín EÚ má vyššie percento aj Česká republika, Taliansko a Rumunsko (31 %, 24 % a 22 %), zatiaľ čo Grécko má podobné percento ako Španielsko.

Na opačnom konci rebríčka sú Švédsko, Nórsko a Nemecko, kde je percento nepracujúcich či neštudujúcich ľudí nižšie ako 10 %.

"V Španielsku je ťažké nájsť si prácu, pretože väčšina pracovných ponúk si vyžaduje skúsenosti, a tie nemôžete získať, ak vám nikto nedá príležitosť. Aj platy sú v porovnaní s rastúcimi cenami všetkého pomerne nízke," povedal Jan pre Euronews.

Prečo je Španielsko na čele rebríčka?

Podľa Nacha Sequeiru, generálneho riaditeľa nadácie Exit, ktorá sa snaží znížiť mieru predčasného odchodu zo vzdelávacieho systému medzi zraniteľnými mladými ľuďmi, problém spočíva vo "výbušnej kombinácii".

"Príliš veľa mladých ľudí odchádza zo školy. Španielsko má po Rumunsku druhý najvyšší počet osôb, ktoré predčasne ukončia školskú dochádzku, v Európskej únii. Okrem toho má krajina príliš veľa nezamestnaných mladých ľudí, je absolútnym lídrom v nezamestnanosti mladých," povedal Sequeira pre Euronews.

Zatiaľ čo v niektorých krajinách je povinná školská dochádzka do 18 rokov, v Španielsku je to 16 rokov.

"Realita zamestnanosti je taká, že mladého človeka do 18 rokov nikde nezamestnajú, tak prečo ich necháme v 16 rokoch skončiť školu?", dodal.

V najnovšej správe OECD Sequeiru zaujala najmä jedna štatistika, ktorú označuje za "vážny problém". Podľa neho sa španielsky prípad veľmi líši od prípadov iných krajín.

V rámci fenoménu"nini" existujú dva tipy ľudí: neaktívni a nezamestnaní. Ľudia označovaní ako “nini” ani neštudujú, ani nepracujú, ale sú medzi nimi takí, ktorí si zúfalo hľadajú prácu, a iní, ktorí ju nechcú.

"Vo väčšine krajín je oveľa viac neaktívnych ľudí ako nezamestnaných, ktorí si aktívne hľadajú prácu. V Španielsku je to však naopak. Je tu viac mladých ľudí, ktorí hľadajú prácu a nemôžu ju nájsť," vysvetľuje.

"Je tu problém nesúladu, sú tu mladí ľudia, ktorí chcú pracovať, ale nemajú správne vzdelanie, aby mohli využiť pracovné ponuky," dodáva.

Výhľad sa však môže zmeniť. Gara Rojas, analytička OECD, strávila roky skúmaním údajov za rôzne krajiny.

To, čo vypozorovala a zachytila v správach, je, že údaje Španielska, pokiaľ ide o počet "nini", klesli v roku 2017 pod 20 %, potom na 19 % v roku 2021 a na 17 % v roku 2022.

Z údajov vyplýva, že za posledné desaťročie bol trend pozitívny a údaj z roku 2022 je podľa analytičky OECD jedným z najlepších od roku 2008.

"Uvidíme, či bude klesajúci trend pokračovať aj v budúcnosti," dodáva.

V čom spočíva tajomstvo severských krajín?

Zatiaľ čo Španielsko sa stále snaží v rebríčku klesnúť, ostatné krajiny EÚ sa už roky chvália svojimi číslami.

Problémom Španielska je nestabilný trh práce aj vzdelávanie, ktoré umožnuje priskoré ukončenie školskej dochádzky, ale tajomstvo ostatných krajín spočíva práve v tom, že venujú pozornosť rozvoju žiakov v triedach.

"Severské krajiny majú dlhú tradíciu systému vzdelávania druhej šance. Jedným z dôvodov je, že sociálny štát budovali sociálni demokrati a možnosť získať vzdelanie pre pracujúcich bolo jedným z dôležitých cieľov," hovorí Per Kornhall, švédsky expert na vzdelávanie, pre Euronews.

"To znamená, že by mali existovať systémy, ktoré umožnia začať študovať neskôr alebo dohnať to, čo ste zameškali," dodáva.

Ďalším dôvodom, ktorý expert vyzdvihuje, je skutočnosť, že Švédsko má legislatívu, podľa ktorej sú obce zodpovedné za dohľad nad mladými ľuďmi, ktorí predčasne ukončili školskú dochádzku, a tiež špeciálne stredoškolské programy alebo odborné vysoké školy pre študentov, ktorí nemajú dostatočne dobré známky na tradičnejšie univerzitné programy.

Francúzsko je ďalším príkladom krajiny, ktorá venuje osobitnú pozornosť vzdelávaniu.

"Snažia sa pomôcť študentom v oblastiach, kde je viac predčasne končiacich študentov, a to tak, že delia triedy na menšie skupiny, aby mohli študentom viac individuálne pomáhať," hovorí Gara Rojas z OECD.

"Okrem toho učitelia, ktorí chodia do škôl, kde je viac detí ohrozených predčasným ukončením štúdia, dostávajú vyššie platy," dodáva.

Toto zameranie na učiteľov sa prejavuje aj v iných krajinách s nižšou mierou predčasného ukončenia školskej dochádzky, kde sa do určitých škôl posielajú najskúsenejší učitelia - čo je lekcia, z ktorej by sa možno mohlo poučiť aj Španielsko.

 

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

 

Viac o téme: Práca Zamestnanosť Európa
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: euronews.com, Foto: Getty
 
Staršie správy
Staršie správy