Viac ako dve tretiny mladých ľudí nemôžu robiť svoju prácu snov: Dôvodom sú rastúce životné náklady a nedostatok príležitostí

Generácia Z výrazným spôsobom mení súčasné pracovné prostredie. Ide o mladých ľudí, ktorí sa narodili v rokoch 1997 až 2012. Zároveň ide o prvú generáciu, ktorá počas dospievania používala technológie a tie sa stali prirodzenou súčasťou ich životov. Týmto mladým ľuďom viac záleží na duševnom zdraví, klimatických témach a od zamestnania vyžadujú viac ako len mzdu. Potrpia si aj na rôznych benefitoch a flexibilite. Cudzí im nie je ani pojem work-life balance. Naozaj ale generácia Z vykonáva to, čo ju baví a napĺňa?

Z nového prieskumu, ktorý zverejnil LADbible Group spolu s The Prince's Trust vyplýva, že to nie je také ružové. Generácia Z sa necíti byť schopná ísť za svojou vysnívanou prácou, pričom ako prekážku číslo jeden uvádza nedostatok príležitostí (36 %). Na druhom mieste sú to peniaze (35 %), ďalej nedostatok sebadôvery (32 %), nedostatok skúseností (33 %) a zvýšené životné náklady. Len 7 % respondentov uviedlo, že v súčasnosti pracujú v práci svojich snov.

Čo považuje generácia Z za prácu svojich snov?

Z prieskumu tiež vyplýva, že generácia Z hľadá v práci svojich snov niečo, čo ich bude robiť šťastnými  a niečo, čo ich baví. Dôležitý je pre nich aj pocit finančného zabezpečenia, vedenie vlastného podniku a práca na diaľku. Práca na čiastočný úväzok bola medzi najnižšími prioritami.

Celkovo možno povedať, že mladá generácia plánuje len krátkodobo, a to kvôli ekonomickej neistote. Až 60 % mladých ľudí tvrdí, že v súčasnosti musia uprednostniť akúkoľvek prácu pred svojou vysnívanou prácou, a 40 % zmenilo svoje kariérne plány za posledný rok. Viac ako polovica uviedla, že za posledné dva roky znížila svoje dlhodobé ambície, čo naznačuje, že mladí ľudia z generácie Z musia byť pragmatickejší v tom, čo uprednostňujú, pokiaľ ide o ich pracovný život.

Na otázku o ich dlhodobých životných cieľoch patrili medzi hlavné odpovede udržanie dobrého fyzického a duševného zdravia a šťastný život. Z prieskumu teda vyplýva, že mladí ľudia sú v niektorých prípadoch nútení uprednostniť prácu, ktorá im zabezpečí finančnú stabilitu pred tou, ktorá by ich skutočne napĺňala a bola ich vysnívanou.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Aktuality Práca Generácia Z
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy