Nové prognózy: Do roku 2031 niektoré pracovné miesta takmer zaniknú

Inými slovami, ľudí na týchto pozíciách z veľkej časti nahradia roboty a umelá inteligencia. V súvislosti s technologickým pokrokom a inováciami v oblastiach, ako je umelá inteligencia (AI), sa predpokladá, že niektoré pracovné miesta v Spojených štátoch, a tým aj vo zvyšku sveta, nebudú potrebovať ľudskú prácu.

 

Konkrétne údaje, ktoré zostavila spoločnosť Finbold, poukázali na povolania, pri ktorých sa predpokladajú zmeny v zamestnanosti v USA do roku 2031. Od tretieho štvrťroka 2023 sa očakáva, že funkcia pokladníka bude na prvom mieste v počte zaniknutých pracovných miest, pričom do roku 2031 ich bude o 355 700 menej.

Na druhom mieste sú sekretárky a administratívni asistenti s očakávaným poklesom o 207 600 pracovných miest do roku 2031, zatiaľ čo na treťom mieste sú kancelárski pracovníci s predpokladaným poklesom o 130 800 pracovných miest, píše ict business .

Okrem toho sa na štvrtom mieste medzi najrýchlejšie klesajúcimi povolaniami umiestnili zástupcovia v oblasti služieb zákazníkom s poklesom o 105 300 pracovných miest. Päticu najohrozenejších pozícií uzatvárajú výkonní sekretári a administratívni asistenti, ktorých počet sa má podľa prognóz znížiť o 102 600.

Pokles týchto významných pracovných miest možno pripísať viacerým faktorom a jedným z hlavných dôvodov obáv je logicky hroziace zníženie počtu pracovníkov. Hospodárstvo sa zápasí s problémami starnutia obyvateľstva, keďže generácia "baby boomers" dosahuje dôchodkový vek, čo vedie k úbytku pracovnej sily.

Tento demografický posun spôsobuje, že menej ľudí si aktívne hľadá prácu, čo vyvoláva obavy medzi politikmi a ekonómami z rozsiahleho vplyvu na spoločnosť a hospodárstvo.

Okrem toho môžu povolania ovplyvňovať ekonomické aspekty, ako je napríklad inflácia. Konkrétne môže negatívne ovplyvniť niektoré povolania viacerými spôsobmi - znížením spotrebiteľských výdavkov v dôsledku zníženej kúpnej sily, zvýšením tlaku na náklady, ktoré vedú k potenciálnej strate pracovných miest, sťažením požičiavania a investícií v odvetviach, ktoré sú závislé od pôžičiek, špirálou rastu miezd a cien a negatívnym vplyvom na povolania spojené s upadajúcimi odvetviami alebo zastaranými technológiami.

Ďalším rozhodujúcim faktorom, ktorý prispieva k zhoršovaniu situácie na trhu práce, je nesúlad medzi kvalifikáciou uchádzačov o zamestnanie a požiadavkami zamestnávateľov. Rýchly technologický pokrok vytvára dopyt po špecializovaných zručnostiach, pričom mnohí pracovníci nie sú dostatočne pripravení sa prispôsobiť.

Významnú úlohu pri prechode na iné ako ľudské riešenia zohráva aj automatizácia a rozsiahle zavádzanie inovácií zvyšujúcich produktivitu, ako sú napríklad robotika a cloudové softvéry...

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy