Nočná mora pracujúcich rodičov: Kam s deťmi počas letných prázdnin?

Pokiaľ máte doma predškolákov alebo školákov, určite viete o čom je reč. Obmedzený počet dní dovolenky a blížiace sa letné prázdniny sú dôvodom vážnej dilemy. Ako vykryť 2 mesiace prázdnin, ak nemáme po ruke milujúcich starých rodičov, ktorý by nám pomohli? Nie je dôvod na paniku, pre zúfalých rodičov, tu máme hneď niekoľko tipov, vďaka ktorým si zaručene vydýchnu.

Príspevok na rekreáciu je možné použiť aj na detský tábor

V dnešnej dobe nie je núdza o rozmanité detské tábory a ponuky sa sypú na nás z každej strán. Pokiaľ máte k dispozícii financie, máte vyhraté a jediným vašim problémom je vybrať si, či vaše dieťa poputuje na športový, jazykový prípadne tematický tábor. Tým horším prípadom je, ak patríte medzi rodiny, ktoré si nemôžu dovoliť takýto luxus. Potešujúcou správou je, že pri príprave koncepcie príspevku na rekreáciu sa myslelo aj na tých najmenším. 

Ak spĺňate podmienky udelenia príspevku na rekreáciu a plánujete ho využiť na tábor pre vaše dieťa, určite si prečítajte nasledujúce odporúčania a vyhnite sa najčastejším chybám.

  • Príspevok sa viaže výhradne na obdobie školských prázdnin, pričom reč nie je len o letných prázdninách ale akýchkoľvek počas školského roka
  • Dieťa musí navštevovať základnú školu alebo prvé štyri roky osemročného gymnázia
  • Príspevok vám bude uznaný aj na partnerove tzv. „nevlastné“ dieťa, s ktorým žijete v jednej domácnosti
  • Dobrou správou je, že v tomto prípade do úvahy pripadá okrem pobytového aj jednodňový tábor, čiže dieťa môžete ráno zaniesť na miesto určenia a večer si ho vyzdvihnúť
  • Výlet za hranice, by vám mohol spôsobiť výrazný škrt cez rozpočet, tábor alebo sústredenie sa musí konať výhradne na území Slovenskej republiky
  • Za účtovný doklad, ktorý predkladáte neskôr zamestnávateľovi sa nepokladá samotná vyplnená prihláška s menom dieťaťa
  • Ak zariadenie organizujúce detský tábor nemá k dispozícii „účtovný doklad“, do úvahy prichádza aj výpis z bankového účtu preukazujúci účasť dieťaťa a výšku platby

Mám doma predškoláka, na čo by som sa mal pripraviť?

Menšiu výhodu majú rodičia, ktorých deti navštevujú materskú škôlku. Určite vám neuniklo priebežné zisťovanie záujmu o dochádzku vášho dieťaťa počas letných prázdnin. Školský zákon stanovuje, že sa materská škola zriaďuje spravidla už pri počte desať detí. Na základe tejto skutočnosti ministerstvo predpokladá, že letná prevádzka škôlky bude podľa všetkého dostatočne optimálna, ak ju bude navštevovať minimálne tento počet detí, no nie je to pravidlom.

Škôlky oficiálne nemajú prázdniny, problémom je, že zo zákona musia minimálne na 3 týždne zatvoriť svoje brány z dôvodov čistenia priestorov materskej školy, dezinfekcie prostredia a hračiek, v neposlednom rade aj čerpania dovolenky zamestnancov. Štandardne v takýchto situáciách v miestach, kde je viac materských škôl jedného zriaďovateľa funguje náhradná tzv. „zberná“ škôlka. V prípade voľnej kapacity, môžete provizórne využiť aj súkromné materské školy (väčšina z nich však zaujme rovnaký postoj a neprijíma deti zo štátnych zariadení poväčšine z dôvodu už zabehnutého kolektívu).

Máte doma budúceho prváčika? Predškoláci majú nárok chodiť do škôlky cez leto, napriek tomu, že v septembri nastupujú do školy.

Dobrou správou je, že predškolské zariadenia začínajú byť prístupné aj novému trendu, ktorý môže byť pre rodičov vhodnou alternatívou, ako vykryť spomínané 3 týždne. Denné tábory organizované priamo materskou školou sú dobrou voľbou z viacerých dôvodov. Jedná sa o dobre známych pedagógov, ktorých už vaše dieťa pozná a oni poznajú jeho, tým pádom sa dieťa ľahšie adaptuje a vy sa môžete v kľude venovať pracovným povinnostiam.

 

Viac o téme: Deti Leto Práca Prázdniny Rodičia
  • Autor: © Zoznam/vargova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy