Opäť sa ocitli vaše novoročné predsavzatia v zóne ohrozenia? Najčastejšie príčiny, ktoré vopred odsudzujú všetky ciele na záhubu

S novým rokom prichádza nová dávka optimizmu a entuziazmu. S tým súvisí aj túžba splniť si svoje tajné sny a ciele, ktoré sme nedosiahli v minulom kalendárnom roku. Patríte medzi tých, ktorý si každý rok dajú nejaké to predsavzatie a po pár dňoch to celé zabalia? V čom spočíva najväčší „kameň úrazu“? Na aké chyby by sme si mali dať najväčší pozor, ak chceme naplniť všetky svoje ciele?

Príliš veľké sústo

Každý stanovený cieľ by mal odrážať vaše hodnoty a reálne možnosti. Milióny ľudí túžia byť bohatšími, vzdelanejšími, štíhlejšími. No zabúdajú na pravú podstatu, a to stanoviť si konkrétny a reálne naplniteľný cieľ, ktorý bude odzrkadľovať ich osobnosť. Majte na pamäti, že aj malý krok vpred môže spustiť lavínu pozitívnych zmien vo vašom živote.

Raketový štart

Pri stanovovaní si cieľov máme tendenciu podliehať prvotnému nadšeniu, ktoré nás však môže v konečnom dôsledku prevalcovať. Sme odhodlaný vstúpiť do našej „osobnej výzvy“ naplno. A tak si pri predstave chudnutia nakúpime najnovšiu športovú výbavu, permanentky do fitnescentra, ktoré po pár dňoch zapadnú do zabudnutia. Pristupujte k plneniu svojich predsavzatí s triezvou hlavou a vyhnite sa eufórii, ktorá by vás zbytočne odklonila zo správnej cesty. Tu platí staré známe pravidlo: „Pomaly ďalej zájdeš.“

Mylná predstava

Zo začiatku bývame veľakrát premotivovaný. Predstavujeme si hneď výsledok a nemyslíme na dlhú cestu a možné prekážky, ktoré vedú k splneniu nášho predsavzatia. Aj z toho dôvodu pri prvom zlyhaní strácame motiváciu a chuť pokračovať. So svojim predsavzatím sa musíte dokonale stotožniť a byť presvedčený o jeho prínose pre náš život.

Absencia plánu

Len správne určený cieľ, ktorý zodpovedá vašich schopnostiam a možnostiam, sa môže stať úspešne zdolaným cieľom. A to si vyžaduje starostlivo naplánovaný postup jeho plnenia. Pri stanovovaní plánu je nevyhnutné zostať stáť pevne nohami na zemi. Premrštenými predstavami a hraním sa na superhrdinu, si koledujete jedine o pocit frustrácie, ktorý je jednou z najčastejších príčin zlyhania všetkých predsavzatí.

Lenivosť

Milujete svoj zaužívaný stereotyp? Za daných okolností vás asi sklameme. Ak chcete dotiahnuť svoje predsavzatie do úspešného konca, vyžaduje si to obetavosť a ochotu vzdať sa pohodlia. Aj z toho dôvodu je nevyhnutné si spraviť v hlave „poriadok“ a ujasniť si svoje priority. Zabudnite na chabé výhovorky a neustále hľadanie argumentov, prečo zotrvať vo svojich starých zabehnutých chodníčkoch. Kto chce, hľadá spôsoby, kto nechce, hľadá dôvody.

Ľahkovážny prístup

S povrchným prístupom k plneniu svojich zadaných cieľov súvisí už vyššie spomínaná pohodlnosť a nesprávne nastavené hodnoty. Plnenie cieľov vám musí prinášať radosť a uspokojenie. Ak tieto pocity nezažívate, podvedome začnete vyhľadávať výhovorky rôzneho typu. Neberte svoje výzvy na ľahkú mieru, ak ste sa pustili do plnenia svojich snov, spravte pre to maximum, aj keby ste si mali miestami siahnuť na samotné dno.

„Pamätaj, že aj tá najťažšia hodina v tvojom živote má iba šesťdesiat minút.“ Sofoklés

  • Autor: © Zoznam/vargova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy