Bez digitálnych zručností sa dnes nezaobídete: 7 tipov, ako ich efektívne rozvíjať

Ilustračné fotoIlustračné foto

Súčasná doba sa rozvíja veľmi rýchlo, preto je dôležité vedieť s ňou udržať krok. Kvôli technologickému pokroku a digitálnej transformácii spoločností sa zvyšuje potreba nových schopností, zručností a vedomostí. Najdôležitejšie sú práve digitálne zručnosti, bez ktorých sa dnes zaobíde už len minimum zamestnancov. Aby ste zvýšili svoje šance na dobrú kariéru, mali by ste ich rozvíjať.

Medzi najdôležitejšie digitálne zručnosti, ktoré sú v súčasnosti veľmi žiadané, môžeme zaradiť napríklad:

  • programovanie a vývoj softvéru,
  • digitálny marketing,
  • web dizajn,
  • analýza dát,
  • automatizácia,
  • práca s balíkom programov Microsoft,
  • umelá inteligencia,
  • kybernetická bezpečnosť.

Tento zoznam by mohol byť, samozrejme, aj dlhší, ale zamerali sme sa hlavne na tie zručnosti, ktoré reálne dokážete využiť vo svojej práci. Stále viac zamestnávateľov hľadá odborníkov, ktorí dokážu pracovať s novými technológiami a riešiť digitálne výzvy. Ak chcete posilniť svoju konkurencieschopnosť na trhu práce, tu je pár tipov, ako sa rozvíjať a udržať krok s digitálnou érou.

1. Vyhodnoťte svoje aktuálne zručnosti

V prvom rade by ste mali preskúmať svoje aktuálne schopnosti a zručnosti, aby ste zistili, na ktoré oblasti sa treba zamerať a v čom by ste sa mohli rozvíjať. Buďte k sebe úprimný a zdravo kritický. Nepodceňujte, ale zároveň ani nepreceňujte svoje znalosti.  

Bez digitálnych zručností sa Galéria fotiek (3)

2. Stanovte si ciele

Stanovte si reálne a konkrétne ciele, ktoré by ste chceli v tejto oblasti dosiahnuť. Napríklad, "do konca roka sa naučím základy programovania v jazyku Python a vytvorím jednoduchú webovú stránku". Alebo "absolvujem kurz digitálneho marketingu a začnem spravovať sociálne siete dvom klientom".

Ak by boli vaše ciele veľmi všeobecné, napríklad že sa budete venovať analýze dát, nebudete môcť sledovať svoj pokrok. Pri konkrétnych cieľoch ľahšie zistíte, či sa vám ich podarilo splniť. 

3. Kurzy a online školenia

Ak chcete zlepšiť svoje konkrétne digitálne zručnosti, vyhľadajte si rôzne kurzy na to určené. Môžete využiť platformy ako Coursera či Udemy a zo slovenských Digitálna univerzita, Vita alebo Skillmea. Nájdite si presne to, čo vás zaujíma a venujte prednáškam svoju plnú pozornosť. 

4. Využite zdroje na sociálnych sieťach

Sledujte odborníkov v danej oblasti, ktorí pridávajú hodnotný obsah na Facebook, LinkedIn alebo X (Twitter). Čítajte obsah, ktorý tvoria alebo zdieľajú a zapájajte sa do diskusie, v ktorej sa môžete dozviedieť tiež niečo nové. 

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstock.com

5. Navštevujte podujatia

Kurzy a samoštúdium sú určite skvelé príležitosti, avšak niekedy by ste mali opustiť svoj domov a navštíviť nejaké podujatie aj naživo. Môže ísť o napríklad o prednášky alebo workshopy. Okrem samotných nových informácií sa môžete stretnúť s inými ľuďmi, s ktorými si môžete vymieňať svoje skúsenosti a znalosti. Takýto networking vám môže otvoriť dvere aj k novým pracovným príležitostiam. 

6. Sledujte inovácie vo vašom odvetví

Ak pracujete v konkrétnej oblasti, informujte sa o najnovších inováciách týkajúcich sa vašej profesie. Prihláste sa na odoberanie newslettrov, sledujte blogy odborníkov alebo sa zúčastňujte konferencií, aby ste sa dozvedeli o nových nástrojoch a trendoch. Je dôležité sledovať tieto novinky pravidelne, aby vám nič dôležité neuniklo. 

7. Pravidelne aktualizujte svoje vedomosti 

Keďže sa digitálne technológie neustále vyvíjajú, je dôležité neprestať sa rozvíjať. Pravidelne aktualizujte svoje digitálne zručnosti a vedomosti, aby ste udržali krok s touto dobou. Ľudia s aktuálnym prehľadom môžu získať vyššie šance na uplatnenie než tí, ktorých pokrok nezaujíma. 

S digitálnymi zručnosťami budete pripravený čeliť výzvam moderného pracovného trhu a získate konkurenčnú výhodu vo svojej kariére. Nebojte sa investovať čas a úsilie do svojho osobného a profesionálneho rastu v digitálnom svete.

 

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Práca s počítačom Digitálne zručnosti
  • Autor: © Zoznam/Andrea Šípošová
  • Zdroj: Thinkstock, Foto: Getty
 
Staršie správy
Staršie správy