Toto je 12 zvykov nešťastných a nespokojných ľudí: Spoznávate sa v nich?

Cítite sa niekedy nešťastne? Stáva sa to každému človeku. Šťastie je jedna z tých vecí, ktorú by sme chceli dosiahnuť všetci. Preto musíme akceptovať skutočnosť, že: a) život je krátky a b) nešťastie nám ho iba sťažuje. Návyky výrazne ovplyvňujú kvalitu nášho života. Majú priamy vplyv na naše šťastie alebo jeho nedostatok.

Existuje veľký rozdiel medzi klinickou depresiou a chronickým nešťastím. Depresia je spôsobená chemickou nerovnováhou v mozgu, zatiaľ čo nešťastie je prístup, ktorý často získavame na základe toho, ako sa rozhodneme čeliť svojim okolnostiam. Podobne ako pri depresii je aj nešťastie možné diagnostikovať a liečiť.

Tu je 12 návykov, ktoré môžu spôsobiť, že budete nešťastný, a spôsoby, ako sa im vyhnúť

  1. Chronické sťažovanie
    Šťastní a úspešní ľudia sa veľa nesťažujú. Na druhú stranu chronickí sťažovatelia vždy nájdu niečo negatívne, čo by si mohli myslieť alebo povedať. Dokonca aj v prípade, že sú všetci okolo spokojní.
    Pointa: každý z nás má iné okolnosti - či už spravodlivé alebo nespravodlivé, chcené či nechcené - a s tým sa nedá nič robiť. Namiesto toho, aby ste sa sťažovali, hľadajte riešenie problémov, ktoré vám spôsobujú nešťastie.
  2. Prehnaná kritika - voči sebe aj ostatným
    To, ako so sebou hovoríme, formuje náš obraz k lepšiemu, alebo horšiemu. Sebaúcta je nevyhnutnou súčasťou šťastia, a všetci máme právo na to, aby sme zo seba mali dobrý pocit.
    Uvedomte si, keď robíte chyby, akceptujte ich a pohnite sa dopredu. Vyhnite sa tomu, aby ste si za ne nadávali. Rešpektujte tiež základné práva ostatných a nezabúdajte, že majú právo žiť šťastne a bez zbytočnej kritiky.
  3. Život nad vlastné možnosti
    Žijeme v materialistickej spoločnosti a neustále nás bombardujú reklamy na najnovšie autá, elektronické zariadenia alebo kreditné karty. Všetky sľubujú jednoduchší a naplnenejší život. Neverte tomu ani na sekundu. Kúpa nového produktu síce môže emočne stimulovať, ale netrvá to dlho.
    Už ste niekedy počuli výraz "výčitky kupujúceho"? Hľadajte radosť v niečom, čo nezahŕňa mávanie kúskom plastu - cvičenie, čítanie, prehliadka pamätihodností atď. Hľadajte uspokojenie, ktoré vás nezadlží.
  4. Negatívne závislosti
    Väčšina vecí je dobrá, ak ich prijímame v obmedzenom množstve - jedlo, alkoholický nápoj alebo dva, zábava. Ak sa však stanú zmyslom nášho života, nastáva problém.
    Mnoho hodných ľudí bohužiaľ skončilo zle v dôsledku návykových látok, predovšetkým závislosti na alkohole a drogách. Predíďte im tak, že nájdete svoju najväčšiu vášeň a budete si ju naplno užívať (bod 8).
  5. Výčitky z minulosti
    Výčitky sú nielen zbytočné, ale môžu byť aj mimoriadne škodlivé. Výskum naďalej ukazuje, že opakujúce sa negatívne myšlienky o minulých rozhodnutiach často vedú k chronickému stresu a depresii.
    Podľa Psychology Today existujú štyri spôsoby, ako sa vysporiadať s výčitkami: (1) poučiť sa z chýb, ale nezaoberať sa nimi, (2) ak sa situácia nedá zmeniť, nechať ju ísť, (3) uistiť sa, že sa príliš neobviňujete, a (4) situáciu pozitívnejšie vnímať.
  6. Obavy z budúcnosti
    O budúcnosti toho veľa nevieme. To neznamená, že na ňu nemáme až taký veľký vplyv, ako si myslíme žiadny vplyv, práve naopak: toto tvrdenie uvádza jednoduchú pravdu. Čo môžeme urobiť, je žiť v prítomnosti a používať svoje schopnosti a talenty, ktoré nám boli dané.
    To nám umožňuje žiť šťastnejší život. Znovu sa dostávame k fráze: žiť v prítomnosti. Vysporiadajte sa s prekážkami vo chvíli, keď sa objavia, a potom ich nechajte odísť. Užite si krásne veci v živote a prežite ich naplno... žite v prítomnosti.
  7. Neustály strach
    Samozrejme, strach môže spôsobiť, že budete nešťastní. Aby ste tomu porozumeli, musíte sa znovu vrátiť k prítomnosti. Je to jednoduché: nemôžete dovoliť strachu z neznámeho (alebo neodvratného), aby znížil kvalitu nášho života.
    Strach je negatívny myšlienkový proces, ktorý často ide na „autopilota“. Pamätajte: nie ste výsledkom vašich negatívnych myšlienok. Nedefinuje vás strach, obavy, úzkosť ani nič podobné.
  8. Odkladanie cieľov a snov
    Je veľmi jednoduché upadnúť do každodennej rutiny: práca, jedlo, spánok, deň alebo dva robiť niečo zábavné a relaxačné. Lenže: ak svoje talenty a vášne nevediete smerom k pozitívnemu a hmatateľnému cieľu, vzdávate sa niečoho potenciálne úžasného predtým, ako to zrealizujete.
    Najťažšie je vždy urobiť prvý krok. Až sa k tomu odhodláte a vytvoríte si plán, odkryjú sa vám všetky možnosti.
  9. Ohováranie
    Nič nevyžaruje neistotu viac než človek, ktorý hovorí negatívne veci o ostatných. Prečo by sa tiež niekto šťastný a sebavedomý zapájal do niečoho tak zbytočného?
    Ohováranie nechajte deťom na prestávky. Určite nepatrí dospelým, ktorí sa snažia zlepšiť svoj život (alebo životy druhých).
  10. Nenávisť a zášť
    Podobne ako iné negatívne emócie, aj nevraživosť ľudí len zbytočne zaťažuje. Všetci sme svedkami negatívneho správania iných ľudí, ktoré nás môže (niekedy oprávnene) rozčúliť.
    Ale nezabudnite: nejde o ich ignorantské správanie, ale o vaše šťastie. Odpusťte, zabudnite alebo ignorujte... a pokračujte ďalej v živote.
  11. Nesprávne stravovanie
    Konzumácia jedla chudobného na živiny prináša okamžité uspokojenie. Určite vám však neprinesie dobrý pocit z dlhodobého hľadiska. Môže viesť k zlému zdraviu, priberaniu na váhe, depresii, nedostatku energie a zníženej produktivite, zatiaľ čo dobre vyvážená strava má opačný účinok.
    Ak chcete viac energie, zdravú váhu, duševnú bdelosť a vyššiu produktivitu, jedzte správne. Nielenže budete vyzerať skvele, ale tiež sa tak budete cítiť.
  12. Nafukovanie vlastných problémov
    Keď zistíme, že sme nešťastní a nespokojní, naša prvá reakcia je takmer úplne emotívna. Inak povedané, povieme to na plnú pusu. Koniec koncov, stále máme ten prekliaty "jašterí mozog" (amygdala) - epicentrum negatívnych emócií.
    Stačí však iba o krok ustúpiť, pozrieť sa na problém objektívne (s minimom emócií) a zamerať sa na riešenie.

Záver

Ak ste v sebe objavili niektoré z týchto návykov, môžete ich držať na uzde podľa uvedených tipov.

  "Som odhodlaná byť šťastná a veselá v akejkoľvek situácii, v ktorej sa nachádzam. Zistila som totiž, že väčšina nášho utrpenia alebo nešťastia nie je podmienená okolnosťami, ale prístupom," povedala Martha Washington, manželka 1. prezidenta.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Šťastie Zvyky Psychológia Návyky
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: psychologytoday, Foto: Getty
 
Staršie správy
Staršie správy