Najbohatší muž sveta radí: Opýtajte sa sami seba týchto 10 otázok

Zakladateľ Amazonu Jeff Bezos je všeobecne uznávaný pre množstvo kvalít. Trpezlivo budoval spoločnosť, ktorá má dnes nepredstaviteľnú hodnotu. Z internej iniciatívy sa stala Amazon Web Services, dcérska spoločnosť, ktorá má tržby vyše 17,4 miliárd dolárov. Vedel, ako najať tých správnych ľudí. Robil inteligentné rozhodnutia o expanzii. Stručne povedané, robil nezvyčajne dobré rozhodnutia.

Bezos však zistil, že inteligencia sama o sebe z vás úspešného človeka nespraví. Výskum ukazuje, že častejšie ľutujeme veci, ktoré sme neurobili, ako veci, ktoré sme urobili, aj keď sa veci, ktoré sme urobili, ukázali ako zlé. S časom a úsilím môžete opraviť takmer každú chybu. Ale nemôžete sa vrátiť a robiť veci, o ktorých ste snívali, ale neurobili ste ich.

„Keď budete mať 80 rokov a v tichej chvíľke reflexie si budete prehrávať tú najosobnejšiu verziu svojho životného príbehu, obrovskú časť budú tvoriť rozhodnutia, ktoré ste urobili. Koniec koncov, sme sériou rozhodnutí, ktoré sme urobili.“ Aké voľby budú mať najväčší vplyv na váš životný príbeh - a budete spomínať na tento príbeh s ľútosťou či s radosťou?

Toto sú otázky, ktoré by ste sa mali podľa Bezosa opýtať sami seba:

  • Budete pasívny alebo budete nasledovať svoje vášne?
  • Budete sa  držať dogmy alebo budete originálny?
  • Vyberiete si jednoduchý život alebo život práce a dobrodružstva?
  • Budete sa skláňať pred kritikou alebo sa budete riadiť svojimi presvedčeniami?
  • Budete malicherný, keď as mýlite alebo sa ospravedlníte?
  • Budete sa báť odmietnutia alebo budete konať, keď sa zamilujete?
  • Budete hrať na istotu, alebo občas niečo risknete?
  • Ak je to ťažké, vzdáte sa alebo vytrváte?
  • Budete cynikom alebo budete staviteľom?
  • Budete múdri na úkor druhých, alebo budete láskaví?

Tak ako pri väčšine podobných rád, nie je jednoduché na tieto otázky odpovedať ani sa odpovedí držať . Ignorujte kritiku a sledujte svoje presvedčenie. To nie je ani zďaleka ľahké. Ale ak dovolíte aby vás odporcovia odradili, raz sa obzriete a budete premýšľať, čo by mohlo byť. S najväčšou pravdepodobnosťou budete ľutovať, že ste nedosiahli svoj plný potenciál. Najviac budete ľutovať, že sa nestali osobou, ktorou by ste sa mohli stať, keby ste to skúsili. Pretože to je chyba, ktorú nikdy nebudete môcť napraviť

Ale ak si položíte otázky Bezosa, môžete sa tejto chybe vyhnúť, aj keď to nebude jednoduché. Začať môžete už od dnešného dňa.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, ING
 
Staršie správy
Staršie správy