4 tipy, ako zlepšiť svoje kritické myslenie: V zamestnaní ho budete potrebovať

Kritické myslenie je dôležitou schopnosťou, ktorá nám umožňuje analyzovať informácie, robiť uvážené závery a riešiť problémy. Je dôležité najmä v súčasnom svete, kedy sme obklopení hoaxami a nepravdivými informáciami. Niektorí ľudia na to majú prirodzený talent a zvládajú to bez problémov, iným chvíľu trvá, kým sa to naučia. Väčšina z nás sa v kritickom myslení skutočne dokáže zdokonaliť, stačí len použiť tie správne metódy, ako na to.

Prečo je kritické myslenie dôležité?

Kritické myslenie je dôležité nielen vo vašom osobnom živote, ale aj v tom pracovnom. Je kľúčovým aspektom každého povolania, v ktorom je cieľom objektívne vyvodzovať fakty bez zaujatosti a hľadať súvislosti či riešiť rôzne výzvy. Ak túto schopnosť máte, dokážete sa celkovo lepšie rozhodovať a máte prehľad v tých najdôležitejších oblastiach. Zlepšuje to vašu sebareflexiu a celkovo to prispieva k vašej spokojnosti. Zamestnávatelia chcú mať vo svojich firmách presne takýchto zamestnancov.

Ak hľadáte spôsoby, ako zlepšiť svoje kritické myslenie, máme pre vás 4 kľúčové tipy, bez ktorých sa nepohnete ďalej. Čo najskôr by ste ich mali zaradiť do svojho života. 

1. Pochopenie vlastných myšlienok

V prvom rade by ste sa mali pozrieť na svoje myšlienky, názory a emócie. Odkiaľ pochádzajú a prečo sú práve takéto? Takáto kritická sebareflexia vám môže pomôcť odhaliť, z čoho pramenia vaše subjektívne názory, ktoré sa možno líšia od ostatných. Prečo veríte len niektorým médiám alebo si neoverujete fakty z viacerých zdrojov? Keď začnete zmenu od seba a toho, čo sa odohráva vo vašej hlave, ste na dobrej ceste naučiť sa kriticky myslieť. 

2. Kladenie otázok

Otázky by ste mali klásť sebe, ale aj ľuďom okolo seba. Kladenie otázok je pre kritické myslenie kľúčové. Neprijímajte všetky informácie okolo seba ako samozrejmosť, ale zaujímajte sa o to, prečo sa to deje alebo prečo je to pravda či lož. Aby ste lepšie analyzovali situáciu, pokojne klaďte otázky aj iným, aby vám pomohli pochopiť podstatu daného problému. 

3. Overovanie faktov

Pri kritickom myslení by ste mali dokázať rozoznať fakty od neprávd a vymyslených informácií. Pokúste sa na veci pozerať z rôznych uhlov pohľadu a hľadajte viaceré zdroje na porovnanie. Pri hodnotení zdrojov a dôkazov by ste mali byť schopní rozhodnúť, ktoré sú relevantné a ktoré nie. Nebojte sa priznať chybu, ak ste sa mýlili a verili niečomu, čo nebolo pravdivé. To mnohí ľudia nedokážu a radšej sa budú biť za svoju pravdu, aj keď o nej vedia, že nie je skutočná. 

4. Diskutovanie s inými ľuďmi

Pri zlepšovaní kritického myslenia môže byť užitočná aj diskusia s inými ľuďmi. Rozprávajte sa s ľuďmi, ktorí majú odlišné názory ako vy a pokúste sa pochopiť ich uhol pohľadu a dôvody ich rozhodnutia. To vám môže pomôcť lepšie pochopiť vaše vlastné názory a myšlienky. 

Kritické myslenie nie je niečo, čo sa naučíte zo dňa na deň. Tréning robí majstra a aj vy sa v tom časom môžete naozaj zlepšiť. Vďaka tomu môžete dosiahnuť úspech vo viacerých oblastiach svojho života. 

Nevybrali ste si? Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy