6 dôvodov, prečo začať pracovať už počas štúdia: Tieto výhody sú zásadné

Študentský život môže byť náročný, no pre mnohých študentov predstavuje množstvo zábavy a sociálnych aktivít. Na jednej strane je fajn zabaviť sa a vyskúšať si takýto spôsob života, avšak mladí ľudia by sa mali zamyslieť aj nad prácou alebo brigádou. Prečo by mali študenti začať pracovať už počas štúdia? Má to viac výhod, ako by si možno mysleli.

Finančná nezávislosť a gramotnosť 

Jednou z hlavných výhod práce počas štúdia je možnosť získať pravidelný príjem. Študenti často čelia finančným ťažkostiam a jediným zdrojom príjmu je vreckové od rodičov. Práve zamestnanie môže zmierniť tieto problémy a naučiť ich narábať s financiami. Získajú lepšiu kontrolu nad svojimi peniazmi a zároveň získajú aj väčšiu slobodu a nezávislosť, keďže nebudú odkázaní na svojich blízkych. 

Vlastná zodpovednosť 

S príchodom vlastných zarobených peňazí často prichádza aj väčšia zodpovednosť. Mnohí študenti si takéto príjmy vážia viac, pretože vedia, koľko pre to museli urobiť. Samozrejme, niektorí mladí ľudia majú tendenciu hneď všetko utratiť, no takéto správanie býva zväčša krátkodobé. 

Naberanie skúseností

Práca počas štúdia umožňuje študentom získať prvotné pracovné skúsenosti, ktoré budú neoceniteľné pri hľadaní zamestnania po skončení školy. Tieto skúsenosti môžu byť pridanou hodnotou v ich životopise a poskytnú im konkurenčnú výhodu na trhu práce. Nie je totiž žiadnym tajomstvom, že absolventi bez pracovných skúseností môžu mať problém zamestnať sa. 

Rozvoj schopností

Pracovanie počas štúdia nie je len o zarábaní peňazí. Študenti majú príležitosť rozvíjať svoje komunikačné, organizačné a ďalšie schopnosti, čo môžu využiť nielen vo svojej budúcej kariére, ale aj v osobnom živote. 

Budovanie profesionálnych vzťahov 

Počas práce alebo brigády môžu študenti spoznať rôznych ľudí. Takéto nadväzovanie kontaktov môže byť nápomocné a môže otvoriť dvere k zaujímavým príležitostiam a spoluprácam po skončení školy. Býva bežnou praxou, že študenti zostanú v danej práci aj po skončení štúdia. Samozrejme, ak dôjde k spokojnosti na oboch stranách. 

Menej stresu počas štúdia

Mnohí študenti sú v strese kvôli finančnej neistote a tlaku, ktorý so sebou prináša škola. Práca môže pomôcť zmierniť tento stres a umožniť študentom sústrediť sa na svoje štúdium a dosiahnutie lepších výsledkov.

Toto je len časť výhod, ktoré so sebou prináša práca počas štúdia. Študenti môžu zlepšiť aj svoje sebavedomie, spôsob, akým trávia voľný čas a rýchlejšie dosiahnutie svojich cieľov. Zamestnanie by ale nemalo zasahovať do štúdia. Ak ste študentom, mali by ste tieto body dobre zvážiť.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy