Univerzita exkluzívnejšia ako Harvard? Stavte na McDonald a hamburgery

McDonald Hamburgerová univerzitaMcDonald Hamburgerová univerzita Zdroj: Instagram

Hamburgerová univerzita McDonaldu nie je vôbec žart. Kampus v Šanghaji so svojim intenzívnym týždenným tréningovým programom prijíma len jediné percento uchádzačov a podľa agentúry Bloomberg je ešte exkluzívnejší než Harvard.

Program sa rozšíril natoľko, že v súčasnosti má sedem vysunutých pracovísk na celom svete: v Oak Brook v štáte Illinois, v Tokiu, Londýne, Sydney, Mníchove, São Paule i Šanghaji a ôsme plánujú otvoriť v Moskve ešte do konca roka. Hamburgerová univerzita bola založená v roku 1961, v súčasnosti má na konte viac než 275-tisíc absolventov a v budúcom roku oslávi už svoje 55. výročie. Chcete vedieť  ako to celé začalo a ako sa vzdelávacia inštitúcia vyvíjala v priebehu rokov?

 Fred L. Turner. Galéria fotiek (5)

Pred takmer 55 rokmi sa McDonald stal prvou reštauračnou spoločnosťou na svete, ktorá vyvinula globálne školiace stredisko. Dnes na svete existuje viac ako 4-tisíc firemných univerzít, s ktorými podľa Roba Laubera, vedúceho vzdelávania v McDonalde, Hamburgerová univerzita každodenne zdieľa svoje tréningové postupy, aby pomohla zlepšiť odvetvie služieb.

Hamburgerovú univerzitu vo svojej pivnici založil Fred Turner, prvý pracovník grilu v McDonalde a neskôr výkonný riaditeľ. Prvá trieda, ktorá vzdelanie dokončila mala len 14 členov, no dnes je v každej triede viac než 200 študentov.

Väčšina absolventov dúfa, že im vzdelanie pomôže získať vedúcu pozíciu v spoločnosti. Viac než 40 % vedúcich pracovníkov v McDonalde totiž vyštudovalo práve Hamburgerovú univerzitu.

Stať sa študentom Hamburgerovej Galéria fotiek (5)

Firma zamestnáva šestnásť vysokoškolských profesorov na plný úväzok, ktorí sú schopní vyučovať  v 28 jazykoch. Napriek názvu školy, profesori svojich študentov neučia obracať hamburgery. Pedagógovia sa zameriavajú na rozvíjanie vodcovstva, obchodný rast a prevádzkové postupy s osobitným dôrazom na služby, kvalitu a čistotu, aby mohli študentov pripraviť na manažérske pozície v reštauračnom priemysle.

Štýl výučby sa rokmi zmenil a od premietania tréningových filmov v roku 1961 až po predvádzanie správnych postupov v simulačnom prostredí, McDonald prešiel veľmi dlhú cestu. Počas cvičení „zákazníci“ skúšajú schopnosti študentov, tým, že si pýtajú čoraz dlhšie a zložitejšie objednávky.

Stať sa študentom Hamburgerovej Galéria fotiek (5)

Kampus v Oak Brook v štáte Illinois je hlavným školiacim zariadením Hamburgerovej univerzity ako aj sídlom pôvodných firemných kancelárií McDonaldu. Otvorili ho v roku 1983, má rozlohu 80 akrov a stál viac než 40 miliónov dolárov. Nachádza sa v ňom sedemnásť učební, tri laboratóriá, osem interaktívnych miestností a auditórium s 300 miestami na sedenie. Pozornosť však vzbudzuje aj kampus v Tokiu, ktorý bol vybudovaný v roku 1971 a nachádza sa v mrakodrape.

Stať sa študentom Hamburgerovej Galéria fotiek (5)

Študenti priznávajú, že vidia kvapku humoru v navštevovaní školy s názvom „Hamburgerová univerzita“, ale taktiež si uvedomujú hodnotu možnosti zúčastniť sa takého exkluzívneho vzdelávacieho programu a nevynechajú žiadnú príležitosť, aby to dali najavo.

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 5
Viac o téme: Univerzita Štúdium Absolvent Harvard Hamburgerová Mcdonald
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy