Čo si myslí začínajúci freelancer a aká môže byť realita?

Môže sa vám zdať na prvý pohľad, že pracovať na voľnej nohe je slobodné a fajn, ale po vyskúšaní je realita možno nakoniec trochu iná, než ste očakávali. Čo napríklad zistíte ako freelancer po týždni, mesiaci alebo roku práce z domu?

1) Pokiaľ budete vyspávať celé dopoludnie, pracovať budete musieť do noci
Som freelancer - nemusím vstávať a chodiť na 8 ráno do práce. Je pravdou, že si môžete nastaviť vlastný režim, ale nezabudnite, že  začať pracovať v pravidelnom čase je to najlepšie, čo môžete urobiť, aby ste všetku prácu stihli v priebehu dňa, a navyše mohli robiť aj iné činnosti, ktoré vás bavia (treba zájsť si zacvičiť do fitka alebo skočiť na kávu s kamarátkou).

2) Začne vám chýbať kancelária
Niektorí z freelancerov po čase vyhodnotia, že pracovať v domácom prostredí je pre nich veľmi ťažké , horšie udržujú pozornosť a „dokopať“ sa k práci býva ťažké. Navyše neustále vás môže niečo rozptyľovať, či už to sú deti, domáci miláčikovia, nevyprané prádlo alebo napríklad neutrený prach na okennom parapete. A pracovať v takých podmienkach chce veľmi veľkú odhodlanosť a sebadisciplína. Pokiaľ ju nemáte, je lepšie prenajať si kanceláriu alebo navštevovať coworkingové centrá.

3) Dni alebo týždne neopustíte domov a začnete „blázniť“
Ste zavalení takým množstvom práce, že nestíhate a pracujete od rána do večera niekoľko dní vkuse a neopúšťate váš domov? Na začiatku svojej kariéry freelancera ste si mysleli, že je to fajn, ale nakoniec uznáte, že je to niekedy fakt dosť záprah na psychiku. Je preto nutné stanoviť si ideálne pevný začiatok a koniec pracovného času, pretože inak sa z toho časom zosypete. Mrknite na náš ďalší článok , kde vám odovzdáme  3 tipy, ako sa z práce z domu nezblázniť .

4) Ste sám sebe šéfom
Svoje pracovné úlohy, termíny, pracovný čas, voľný čas a vlastne všetko si riadite len vy sami a naozaj to nie je také jednoduché, ako sa na začiatku napríklad zdalo. Je nutné neustále pracovať na svojom time manažmente a vylepšovať ho. Efektivita je základ! 

5) Uvedomíte si, že pracujete asi viac, než keď ste bol/a zamestnanec
Ale v konečnom dôsledku si poviete, že ste vlastne radi, pretože ste pánom svojho času a nemenili by ste. 

6) Dane, sociálne a zdravotné poistenie aj účtovníctvo si musíte strážiť sami
Nikto iný to za vás robiť nebude, pokiaľ si teda nezaplatíte účtovníka či daňového poradcu.

7) Voľné víkendy nie sú samozrejmosťou
Ak máte toľko práce, že musíte pracovať aj cez víkend, tak sa s nejakým voľnom, ako to majú ostatní zamestnanci, musíte rozlúčiť. Môžete pracovať často aj od pondelka do nedele . Naopak je však tiež možné, že si urobíte kratší pracovný týždeň, pretože si úlohy nastavíte podľa seba – tri dni pôjdete 12hodinovky a ďalšie dni si tak môžete urobiť voľnejšie. Všetko je len na vás. 

8) Nové zákazky k vám neprídu samy od seba
Musíte sa vedieť predať, a to nie je vždy jednoduché. Okrem toho, že musíte dobre robiť svoju primárnu prácu, je potrebné sa naučiť byť tak trochu aj obchoďákom. Máte na to povahu a zvládnete to?

9) Pravidelný a stály príjem? To je sci-fi
Zákazky nemusia chodiť pravidelne. Môže prísť obdobie, kedy vám sotva váš zárobok pokryje náklady. Inokedy naopak pokojne zarobíte dvakrát toľko. Je potrebné sa naučiť hospodáriť a premýšľať dopredu oveľa viac, než keď ste bol/a zamestnanec a chodila vám každý mesiac rovnaká čiastka na účet.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED, inwork
 
Staršie správy
Staršie správy