Čierna listina už nebude strašiť majiteľov firiem

Čierna listina už nebude strašiť majiteľov firiem.Čierna listina už nebude strašiť majiteľov firiem. Zdroj: photl.com

Z čiernej listiny neplatičov DPH sa budú dať od januára budúceho roka vymazať "polepšené" firmy. Avšak finančné riaditeľstvo bude môcť zverejňovať aj zoznam vymazaných platiteľov.

Vyplýva to z novely daňového poriadku, ktorú pripravilo ministerstvo financií. Poslanci Národnej rady (NR) SR ju na piatkovom hlasovaní schválili.

Finančné riaditeľstvo tak bude môcť vymazať zo zoznamu zverejnenom na internete platiteľov DPH, ktorí si v minulosti neplnili zákonné povinnosti. A to v tom prípade, ak u nich už pominuli dôvody a dvanásť mesiacov po sebe neporušili svoje povinnosti. Finančné riaditeľstvo však bude môcť zverejňovať aj zoznam vymazaných platiteľov DPH.

K zákonu predložil pozmeňujúci návrh nezaradený opozičný poslanec Juraj Miškov. Chcel zo zákona vyňať ustanovenie, ktoré podľa jeho slov umožní Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) kontrolovať doklady regulovaných firiem. Podľa neho bude môcť ÚRSO na základe novely vstupovať do účtovníctva regulovaných firiem a kontrolovať, či majú splnené svoje daňové a odvodové povinnosti. So svojím návrhom na vyňatie tohto opatrenia z návrhu však v pléne neuspel.

 

Viac o téme: Čierna Domáce Firmy Podnikatelia Listina Finančné Riaditeľstvo DPH
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy