Každému daňovníkovi je pridelené vlastné číslo účtu

Daňovníci platia daň na vlastné číslo účtu pridelené Daňovým riaditeľstvom.Daňovníci platia daň na vlastné číslo účtu pridelené Daňovým riaditeľstvom. Zdroj: photl.com

Daňovníkove vlastné číslo sa skladá z predčíslia, základného čísla účtu a kódu 8180. Ak mu nebolo jedinečné číslo oznámené, môže požiadať o jeho doručenie. Následne do ôsmich dní musí zaplatiť daň.

Daň z príjmu za rok 2012 môže fyzická osoba zaplatiť bankovým prevodom na príslušný účet daňového úradu, pričom za deň platby sa považuje deň, keď bola suma platby odpísaná z účtu daňovníka. Takisto možno uskutočniť úhradu poštovým poukazom. V tomto prípade je rozhodujúci deň, keď pošta prijala hotovosť. Informovalo o tom Finančné riaditeľstvo SR.

Daňový subjekt je povinný označiť platbu v zmysle vyhlášky o spôsobe označovania platby dane. Každému daňovníkovi je pridelené jeho vlastné číslo účtu. To sa skladá z predčíslia, základného čísla účtu a kódu 8180. V prípade, že daňovníkovi správca dane neoznámil jeho jedinečné číslo účtu do termínu podávania daňových priznaní, je povinný zaplatiť daň do 8 dní od doručenia tohto čísla.

Daň sa nevyrubí a neplatí, ak za zdaňovacie obdobie nepresiahne 16,6 eura alebo celkové zdaniteľné príjmy daňovníka nepresiahli 1822,37 eura. Neplatí to však, ak si subjekt napríklad uplatňuje daňový bonus. Daň sa takisto neplatí, ak daň na úhradu vypočítaná v daňovom priznaní nepresiahne sumu 3,32 eura.

Správca dane vráti subjektu daňový preplatok, ak je väčší ako 3 eurá. V tomto prípade odporúča FR vyplniť žiadosť o vrátenie daňového preplatku, ktorú daňovník priloží k daňovému priznaniu. Všetky peňažné údaje sa uvádzajú v eurách zaokrúhlené na dve desatinné miesta.
 

Viac o téme: Domáce Dane Platba Podnikateľ Daň Podnikatelia FO PO
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy