Platy v Grécku klesli, v Poľsku sa zvyšovali

Platy v gréckom súkromnom sektore vlani klesli o 10 %.Platy v gréckom súkromnom sektore vlani klesli o 10 %. Zdroj: thinkstock.com

Gréci sa v platoch posunuli o tridsať rokov naspäť. Ľudia na plný úväzok dostávajú mesačne 1265 eur. Poliaci si však polepšili a ich priemerná mzda sa zvýšila skoro na 950 eur.

Príjmy zamestnancov v gréckom súkromnom sektore vlani prudko klesli. Kúpna sila Grékov sa aktuálne nachádza na úrovniach spred takmer 30 rokov.

Priemerná mzda zamestnanca, pracujúceho na plný úväzok v gréckom súkromnom sektore, v roku 2013 padla o 10 % na 1265,08 eura brutto mesačne, uvádza sa v zverejnenej štúdii najväčšej gréckej sociálnej poisťovne IKA, ktorú má k dispozícii agentúra DPA. Celkovo vlani v gréckom súkromnom sektore pracovalo na plný úväzok 1,2 milióna ľudí. Ďalších 433.473 ľudí pracovalo na čiastočný úväzok. Ich priemerná mesačná hrubá mzda dosiahla 445,33 eura.

Najväčšia odborová organizácia zamestnancov súkromného sektora GSEE uviedla, že kúpna sila Grékov padla, nachádza sa na úrovni z 80. rokov 20. storočia. Podľa predstaviteľa GSEE Savvasa Robolisa tisíce Grékov, ktorí majú oficiálne čiastočný pracovný úväzok, pracujú na plný úväzok, a v turizme pracujú desaťtisíce ľudí načierno.

Mzda aj nezamestnanosť v Poľsku rástli

Priemerná mzda v Poľsku dosiahla v júli tohto roka 3964,91 zlotého (946,66 eura), čo predstavuje medziročný nárast o 3,5 % a medzimesačný o 0,6 %.

Analytici, ktorých oslovila agentúra PAP, však očakávali, že priemerná hrubá mzda Poliakov sa v júli zvýši o niečo viac, a to medziročne o 3,8 % a medzimesačne o 0,8 %.

Štatistický úrad zároveň oznámil, že v najväčšej postkomunistickej ekonomike v rámci Európskej únie malo v júli prácu 5.531.100 ľudí, o 0,8 % viac ako v rovnakom mesiaci minulého roka a o 0,1 % viac ako v júni 2014. Tento výsledok sa zhoduje s odhadmi ekonómov.

Viac o téme: Vývoj Grécko Plat Mzda Zahraničné Poľsko
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy