Americký pracovný trh sa spamätal z výkyvov

Zamestnanosť v USA sa zvyšuje.Zamestnanosť v USA sa zvyšuje. Zdroj: photl.com

Počet Američanov, ktorí požiadali o podporu v nezamestnanosti, klesol. Trh práce v USA sa už spamätal z prudkých výkyvov na začiatku mesiaca.

Z údajov amerického ministerstva práce vyplýva, že počet nových žiadostí o podporu v týždni do 20. októbra klesol v porovnaní s predchádzajúcim týždňom o 23.000 na 369.000 žiadostí. Analytici pritom odhadovali, že sa zníži o niečo menej, na 372.000 z revidovaných 392.000 v týždni do 13. októbra.

Štvortýždňový priemer, ktorý je presnejším ukazovateľom vývoja na pracovnom trhu, pretože nepodlieha takým výkyvom, v sledovanom období vzrástol o 1500 na 368.000 žiadostí.

Podľa analytikov počet nových žiadostí nižší ako 375- tisíc signalizuje, že ekonomika vytvára nové pracovné miesta a zamestnanosť sa zvyšuje.

Španielsko presiahlo 25 percent
Nezamestnanosť v krízou zasiahnutom Španielsku pokračuje v raste. V 3. štvrťroku vyskočila jej miera na rekordných 25,02 % z 24,6 % v 2. kvartáli, informoval španielsky štatistický úrad INE. To zvyšuje tlak na premiéra Mariana Rajoya, aby požiadal o finančnú pomoc z eurovalu.

Experti považujú čísla za alarmujúce. Miera nezamestnanosti je najvyššia prinajmenšom od roku 1976, kedy sa po smrti diktátora Francisca Franca vydalo na cestu demokracie. Navyše situácia na trhu práce sa z dôvodu striktných úsporných opatrení vlády a pretrvávajúcej recesie bude zrejme ďalej zhoršovať.

Viac o téme: Nezamestnanosť Zahraničné USA Španielsko Amerika
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy