Cestovný ruch a Covid-19: Ako, kam a začo budú Slováci cestovať?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Časy, keď sme mohli slobodne cestovať sa vrátia. Musia sa vrátiť, pretože na tom závisí svetová ekonomika a príliš veľa životov. Viac ako 10 percent celosvetovej pracovnej sily zamestnáva odvetvie cestovného ruchu a od poľnohospodárov, ktorí dodávajú hotové výrobky hotelom, cez vodičov, ktorí vozia turistov medzi exkurziami aj mimo nich, milióny ľudí sa spoliehajú na peniaze, ktoré im prináša práve cestovný ruch.

 

 

Prvým krokom bude otvorenie hraníc

Na celý cestovateľský segment majú najväčší vplyv vlády a ich postoj k uvoľňovaniu aktuálnych opatrení – vrátane otvárania hraníc. Kedy sa hranice otvoria nevie s určitosťou povedať nikto, zatiaľ čo v Chorvátsku sa už hovorí o „koridore“, ktorým by sa slovenskí a českí turisti prepravovali k moru už toto leto, rakúsky kancelár Kurz sa vyjadrili, že hranice neotvorí, kým nebude vakcína proti Covid-19 verejne dostupná. To však môže potrvať aj 18 mesiacov. Krajiny ako Španielsko a Taliansko, ktoré sa z najhoršieho ešte stále zotavujú sa tradične spoliehajú na milióny turistov, ktorí plnia štátne kasy. Je preto pravdepodobné, že sa budú snažiť otvoriť svoje hranice čo najskôr.

Dovolenku doma preferuje menej ako polovica Slovákov

V prípade, že sa hranice neotvoria budú dovolenkári nútení stráviť toto leto na Slovensku. Nie každému to však vyhovuje – až 57% Slovákov si letnú dovolenku radšej užíva v zahraničí – jedným z dôvodov je dlhodobá nespokojnosť s kvalitou služieb, ktorú doma získavajú. Mnohí z nich si svoje dovolenky zakupujú v predstihu, no je pravdepodobné, že tohtoročný zájazd sa pre vzniknutú situáciu zruší. Turisti preto pravdepodobne zvolia alternatíve spôsoby dovolenky – stanovanie, kemping, karavan alebo pobyt na chate. Predstava preplnených hotelov a ubytovní môže byť pre mnohých odstrašujúca.

Nie každý si dovolenku bude môcť dovoliť

Veľa ľudí sa tento rok rozhodne letnej dovolenky vzdať, nemusí to však priamo súvisieť s obavami z nákazy, ale s dôsledkami vzniknutej ekonomickej situácie. Slovák minie na týždňovú dovolenku asi 400 až 500 eur, ktoré by mohli tento rok v rodinných rozpočtoch chýbať. Ešte pred krízou, v roku 2019 si týždňovú dovolenku mimo domu nemohlo dovoliť až 40% Slovákov, dá sa teda predpokladať, že tento rok toto číslo ešte stúpne.

Cestovanie už nebude také, ako si ho pamätáme

Vyše 12 rokov si občania Slovenska mohli užívať voľný pohyb v rámci Schengenu. Sloboda pohybu, nielen ľudí, ale aj tovaru nám príde úplne prirodzená – dnes však mnohí prežívajú návrat do minulosti v podobne tvrdých hraničných kontrol a nariadení. Je pravdepodobné, že pri prechádzaní hraníc nám už nebude stačiť mať pri sebe iba pas alebo občiansky preukaz. Cestovanie si bude vyžadovať aj kroky navyše, napríklad meranie teploty na hraničných priechodoch alebo nepretržité nosenie masky. Hovorí sa aj sa o COVID preukaze alebo podobnom certifikáte, ktorý by slúžil ako dôkaz, že nie ste nositeľom nákazy. Výrazné zmeny sa tiež dajú očakávať aj v leteckom priemysle, na tie sa však pozrieme v nasledujúcom článku.

Viac o téme: Peniaze Dovolenka Turizmus Cestovný ruch Cestovanie Slovensko
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: RED Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy