Práce v Bardejove sa blížia do finále: Priemyselný park vylepšili za 10 miliónov

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Práce na revitalizácii hnedého priemyselného parku v Bardejove finišujú. Projekt za viac ako 10 miliónov eur ukončia po dlhých šiestich rokoch. Začalo sa kolaudačné a preberacie konanie. Zrekonštruovanú budovu po bývalej obuvníckej fabrike JAS mesto odovzdá v priebehu septembra. Informoval o tom primátor Bardejova Boris Hanuščak.

Primátor potvrdil, že už rokujú s potenciálnymi investormi, ktorí v minulosti prejavili záujem vytvoriť v Bardejove nové pracovné miesta. Menovať konkrétne firmy zatiaľ odmietol. Prezradil však, že ide o strojárenskú a obuvnícku výrobu a logistické centrum. V tejto fáze ešte nie je nič definitívne uzavreté. Hanuščak však verí, že po kolaudácii začnú seriózne rokovania a do konca roka by tu mohli byť vytvorené prvé pracovné miesta.

„Som veľmi rád, že po mnohoročných peripetiách, nami nezavinených, sa táto rekonštrukcia dostala do finále,” uviedol Hanuščak. Kontroly z úradov a ministerstiev zastavili v roku 2010 práce na dlhých päť rokov. Mesto dostalo pokutu za porušenie zákona o verejnom obstarávaní vo výške takmer dvoch miliónov eur. Dodávateľom prác je od začiatku spoločnosť Váhostav, a.s. 

Zrekonštruovaný hnedý priemyselný park poskytne okolo 14-tisíc štvorcových metrov výrobných priestorov na štyroch podlažiach budovy. Pre investorov sú pripravené aj parkoviská. Mesto chce v budúcom roku do parkovacích plôch aj vylepšenia cestnej infraštruktúry v blízkosti priemyselného parku investovať vlastné peniaze. Primátor doplnil, že podmienkou úspešnosti získania nenávratného príspevku je vytvoriť minimálne 250 nových pracovných miest. Podľa jeho slov doterajší záujem investovať v tomto objekte tento počet významne prekročí.

Pri schvaľovaní projektu v roku 2009 bol stanovený termín ukončenia prác na rok 2011. Dostavbu zastavili kontroly na základe anonymného udania o nadhodnotení majetku spoločnosti JAS, ktorý mesto kúpilo. Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) v júni 2010 pozastavila financovanie projektu. Podozrenia zo spáchania subvenčného podvodu sa však nepotvrdili. Neskôr prišli do Bardejova ďalší kontrolóri, aj z Úradu pre verejné obstarávanie, ktorí konštatovali porušenie zákona o verejnom obstarávaní. Mesto to pocíti korekciou štátneho príspevku

Viac o téme: Pomoc Park Priemysel Bardejov
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy