Vláda láka slovenské mozgy: Za návrat zo zahraničia ponúka tisíce eur

Zdroj: thinkstockphotos.com

V snahe priviesť späť na Slovensko vedcov a odborníkov, ktorí sa rozhodli pre život v zahraničí, im ako motiváciu vláda ponúka tisícky eur. Financie môžu slúžiť napríklad študentom na vyplatenie školného, pričom podmienkou je návrat do rodnej krajiny.

Projekt nazvaný Návrat domov sa rozhodlo spustiť slovenské ministerstvo školstva v spolupráci s rezortom financií, pričom bol vyčlenený milión eur v období od roku 2015 až do roku 2018. Minister školstva Juraj Draxler sa k nemu vyjadril nasledovne: „Jedná sa o štipendijný program pre ľudí, ktorí majú záujem vrátiť sa na Slovensko. Je to jasný signál, že máme záujem o týchto ľudí.

Ministerstvo školstva predpokladá, že program pomôže k návratu 50 ľudí ročne. Projekt je zameraný najmä na talentovaných Slovákov do tridsať rokov, ktorým bude ponúknuté preplatenie školného do výšky desaťtisíc eur. Skúsenejší odborníci vo vyššom veku majú šancu prilepšiť si až 50-tisíc eur, pričom polovicu získajú po uzatvorení pracovnej zmluvy a zvyšok po odpracovaní jedného roka.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com

Slovenská akadémia vied si od Návratu domov sľubuje zlepšenie situácie vo vede, výskume ivysokoškolskom vzdelávaní. Úrad totiž už dlhšie vyjadruje znepokojenie v súvislosti s odlivom mozgov z krajiny.

Viac o téme: Peniaze Návrat Zahraničie Odborník Tisíce Motivácia Slovensko
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy