Podnikateľom prihára! Už len pár hodín im chýba, aby získali voucher

Podnikatelia majú pár dní na odovzdanie žiadosti o inovačné vouchery Podnikatelia majú pár dní na odovzdanie žiadosti o inovačné vouchery Zdroj: thinkstock.com

Podnikatelia môžu aj tento rok využiť šancu na získanie nenávratnej dotácie na vývoj technológií, služieb či produktov. Na odovzdanie žiadostí o inovačné vouchery však ostávajú už len 3 dni.

Prepájanie podnikateľského prostredia a vedecko-výskumných pracovísk je výhodné pre obe strany. Vedecko-výskumní pracovníci získajú zákazku, ktorú si u nich objednajú podnikatelia, a tí sa zasa dostanú k riešeniam, ktoré vylepšia ich produkt alebo službu alebo technológiu. Systém funguje na Slovensku už tretí rok a v minulosti spolu podporil až 66 projektov. V apríli sa uzatvára odovzdávanie žiadostí na rok 2015, no v podporovaní podnikateľov a výskumníkov sa plánuje až do roka 2020.

Ako využiť inovačný voucher?

„Na to, aby ste mohli využiť možnosť nenávratnej dotácie si jasne potrebujete zadefinovať ciele a zámery, na čo investičný voucher použijete. V zozname oprávnených riešiteľov nájdete vhodného partnera (vedecko-výskumné centrum), s ktorými plánujete spolupracovať. Následne s ním uzatvoríte zmluvu o budúcej zmluve,“ vysvetlil Vladimír Borza zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry, ktorá po minulé roky vykonávala výber projektov.

V tomto roku sa projekty odovzdávajú priamo na Ministerstvo hospodárstva SR.

V ďalšom kroku si pripravíte všetky písomné náležitosti:

  • písomnú žiadosť o poskytnutie dotácie na podporu spolupráce podnikateľských subjektov a vedecko – výskumných pracovísk prostredníctvom Inovačných voucherov spolu so všetkými prílohami v súlade s podmienkami uvedenými vo výzve,
  • jeden originál podpísanej zmluvy o budúcej zmluve medzi prijímateľom pomoci a riešiteľom projektu – oprávnenou organizáciou,
  • výpis z obchodného registra, prípadne živnostenského registra, nie starší ako 3 mesiace,
  • štyri podpísané návrhy originálu zmluvy o poskytnutí dotácie po oznámení o schválení dotácie.

Svoj projekt predložíte Ministerstvu hospodárstva SR a keď je schválený, môžete sa spolu s riešiteľom pustiť do realizácie. Po jej úspešnom skončení budú riešiteľovi vyplatené peniaze.

Ako funguje spolupráca medzi podnikateľmi a výskumníkmi v realite?

Jedným z úspešných žiadateľov bola v minulom roka firma Ampera, ktorá v spolupráci so spoločnosťou T-Industry priniesla inovatívne zariadenie na regulovanie elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov.

Inovačné vouchery Galéria fotiek (4) Zdroj: Ampera, s.r.o.

 

Mali sme nápad, ako zefektívniť využitie takzvanej zelenej energie. Ide o zariadenie, vďaka ktorému sa majitelia sami rozhodujú, na čo sa spotrebujú prebytky z vyrobenej elektrickej energie. Ovládanie regulácie je možné praktizovať aj mimo domu pomocou aplikácie v telefóne či tablete. Vývoj produktu sme však potrebovali dotiahnuť výskumne, a následne ho aj certifikovať. Spojili sme sa s riešiteľom, a po schválení projektu pre nás vyvinul danú technológiu. Aktuálne sme v testovacej fáze produktu a veríme, že v priebehu pár mesiacov bude v predaji,“ povedal Michal Janíček zo spoločnosti Ampera.

Kto má nápad a hľadá možnosti ako ho zrealizovať a posunúť svoj biznis dopredu, môže využiť inovačné vouchery na získanie nenávratnej dotácie. Výzva je otvorená do 17. apríla 2015, do tohto dátumu môžete predkladať svoje žiadosti na Ministerstve hospodárstva Slovenskej republiky.

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
Viac o téme: Podnikateľ Inovačné vouchery Vedecko-výskumné pracovisko
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: MH SR, SIEA; Text: Michaela Pavelková; Foto: Thinkstock.com
 
Staršie správy
Staršie správy