Uchádzači s nízkym vzdelaním sa vyhýbajú práci

Na úradoch práce je evidovaných 107.599 ľudí s nízkym vzdelaním.Na úradoch práce je evidovaných 107.599 ľudí s nízkym vzdelaním. Zdroj: thinkstock.com

Na Slovensku je skoro 340 tisíc osôb bez práce. Z nich až jedna tretina nemá dokončené základné alebo stredoškolské vzdelanie a sú odkázaní na dávku v hmotnej núdzi. Ešte nikdy totiž nepracovali.

Úrady práce na Slovensku v súčasnosti evidujú 107.599 uchádzačov o zamestnanie s nedokončeným základným alebo stredoškolským vzdelaním. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR.

"Viac ako polovica týchto uchádzačov o zamestnanie je vo veku od 20 do 40 rokov a ak hovoríme o motivácii poberateľov pomoci v hmotnej núdzi, štatisticky takmer 50.000 z nich nikdy nepracovali," konštatovala Jana Lukáčová z kancelárie generálneho riaditeľa ÚPSVR SR.

Podľa spoločnosti McRoy práve ľudia s nižšou kvalifikáciou sa vyhýbajú zamestnaniu, ako aj tí, ktorí sú v exekučnom konaní. V praxi sa s takýmito prípadmi nezamestnaných stretávajú aj úrady práce.

"Problém exekučných konaní, ktoré niektorých občanov dostihnú pri neuváženom a neopatrnom zadlžovaní, nie je ani úradom práce neznámy. Máme skúsenosti, že nielen nízkokvalifikovaní uchádzači o zamestnanie, ale aj uchádzači, ktorí svojím vzdelaním či praxou napĺňajú požiadavky zamestnávateľa, sa odmietnu zúčastniť na výberovom konaní z dôvodu podľa nich nízkeho mzdového ohodnotenia," uviedla Lukáčová s tým, že tieto skutočnosti sú následne dôvodom na vyradenie takýchto ľudí z evidencie uchádzačov o zamestnanie.

Na druhej strane sa podľa jej slov však nedá paušálne konštatovať, že žiadny zo všetkých uchádzačov o prácu s nízkym vzdelaním nemá záujem pracovať z dôvodu exekúcií.

Problém s nižšou motiváciou ľudí pracovať vníma aj Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. Preto pripravilo niekoľko opatrení, od ktorých si sľubuje zvýšenie motivácie pracovať, ako aj zvýšenie kvalifikácie nezamestnaných. Ako priblížil hovorca ministerstva Michal Stuška, otázka medzitrhu práce je na Slovensku riešená formou odvodových úľav pre dlhodobo nezamestnaných na 12 mesiacov už od 1. novembra 2013.

"Doteraz ponuka našla uplatnenie už pri 5000 predtým dlhodobo nezamestnaných ľuďoch, čo nepovažujeme za bezvýznamné," vyčíslil Stuška.

Za ďalšie dôležité opatrenia považuje aj zavedenie súbehu pomoci v hmotnej núdzi a mzdy, zvýšenie minimálnej mzdy či zavedenie odvodovej odpočítateľnej položky.

Viac o téme: Domáce Ľudia Nezamestnaní Nezamestnanosť Vzdelanie Úrad práce Slováci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy