Pred dôchodkom sa oplatí pracovať u rovnakého zamestnávateľa

Pred dôchodkom sa oplatí pracovať u rovnakého zamestnávateľa.Pred dôchodkom sa oplatí pracovať u rovnakého zamestnávateľa. Zdroj: thinkstock.com

Priaznivejšie odchodné dostanú tí zamestnanci z oblasti stavebníctva, ktorí pred odchodom do dôchodku alebo do predčasnej penzie odpracovali nepretržite u toho istého zamestnávateľa 20 a viac rokov.

Zamestnancom niektorých odvetví v stavebníctve sa od októbra zvyšujú minimálne mzdové tarify o 4,4 %, o 0,4 % sa navŕši povinný prídel do sociálneho fondu. Vyplýva to z Kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa (KZVS) na roky 2012 až 2015 uzatvorenej medzi Integrovaným odborovým zväzom a Zväzom stavebných podnikateľov Slovenska, záväznosť ktorej sa od 1. októbra 2014 rozširuje na zamestnávateľov v časti odvetvia výroba výrobkov z betónu, sadry a cementu, výstavba budov, inžinierske stavby a špecializované stavebné práce.

"Rozšírenie sa dotkne okolo 45.000 zamestnancov v odvetví. V roku 2014 sme so sociálnym partnerom dohodli zvýšenie o 4,4 %. Fakt je, že toto zvýšenie sa nám podarilo dohodnúť po dvoch rokoch, keďže počas nich sme nevyrokúvali nárast ani o výšku dosiahnutej miery inflácie. Súčasne je treba si uvedomiť, že priemerná mzda zamestnanca v stavebníctve dosiahla za rok 2013 výšku 607 eur a v tom roku v jednotlivých štvrťrokoch ju neprekročila, keď v 2. štvrťroku podľa údajov Štatistického úradu SR dosiahla 596 eur," povedala Gabriela Pobjecká, špecialista pre sociálny dialóg a kolektívne vyjednávanie Integrovaného odborového zväzu.

Kolektívna zmluva v časti odmeňovania je len mierne nad úrovňou Zákonníka práce, najmä v oblasti príplatkov za prácu nadčas, ak je vykonávaná v nedeľu, v noci a počas sviatkov, a tiež za prácu vo sviatok, v noci a za prácu v sobotu alebo v nedeľu. Štandardne rieši aj otázku tarifných miezd zamestnancov.

V časti sociálnej politiky je tvorba povinného prídelu do sociálneho fondu navŕšená o 0,4 %, čo však podľa Pobjeckej nemá priamy dopad na zamestnávateľov, keďže za splnenia zákonom stanovených podmienok si prídel môže zamestnávateľ odpočítať od základu dane.

"Nie všetky dohody nad rámec Zákonníka práce budú musieť plošne uplatniť všetci zamestnávatelia odvetvia stavebníctva, keďže u mnohých, kde je uzavretá podniková kolektívna zmluva, je výška týchto benefitov už dohodnutá. Máme tiež informácie, že u mnohých zamestnávateľov, kde ani podnikovú kolektívnu zmluvu nemajú, sú už mnohé z nich uplatňované," doplnila Pobjecká.

Viac o téme: Dôchodok Zamestnanec Zamestnávateľ Stavebníctvo Odchodné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy