Dobrá správa: Nezamestnanosť na Slovensku klesla

Nezamestnanosť v SR v máji klesla na 14,27 %.Nezamestnanosť v SR v máji klesla na 14,27 %. Zdroj: thinkstock.com

Nezamestnanosť sa znížila vo všetkých krajoch, okrem Košického. Počet nezamestnaných bol tak na konci mája 345-tisíc ľudí.

Miera nezamestnanosti na Slovensku v máji 2014 dosiahla 14,27 %. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom ide o pokles o 0,19 percentuálneho bodu (p. b.), medziročne o 1,12 p. b. Miera evidovanej nezamestnanosti predstavovala v piatom mesiaci tohto roka 12,80 %, pričom medzimesačne klesla o 0,16 p. b. a medziročne o 1,46 p. b.

"Disponibilný počet uchádzačov o zamestnanie dosiahol v máji 345-tisíc osôb, ide medzimesačne o pokles o 4258 osôb a medziročne o 39.490 osôb," uviedol na tlačovej konferencii v Bratislave generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR Marián Valentovič.

Vo všetkých krajoch Slovenska s výnimkou Košického kraja sa v máji 2014 miera nezamestnanosti znížila. Najväčší pokles zaznamenal rezort práce v Žilinskom kraji (0,31 %). V rámci jednotlivých okresov došlo k poklesu v 57, pričom v 22 okresoch zaznamenali podľa Valentoviča nárast nezamestnanosti.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) označil pokles nezamestnanosti za pokračovanie pozitívneho trendu. V rámci neho došlo aj k zníženiu počtu dlhodobo nezamestnaných či absolventov bez práce.

"Výsledky v niektorých rizikových ukazovateľoch sú najlepšie v uplynulom štvorročnom období. Je to pre nás záväzok pokračovať v týchto trendoch, ale zároveň je to aj výsledok toho, že v legislatívnej oblasti sme prijali dobré efektívne opatrenia. Som presvedčený, že aj projektové zámery, ktoré sme aplikovali a ktoré pokračujú, sú tiež dobre nastavené. Je to výsledok aj dobre nastavenej aktívnej politiky trhu práce," zdôvodnil Richter. Cieľ dosiahnuť priemer eurozóny je podľa neho stále viac reálny.

Šéf rezortu práce vyzdvihol aj nárast počtu všetkých zamestnancov na Slovensku v období od januára 2013 do mája 2014. Ich celkový počet sa zvýšil o 69-tisíc osôb na súčasných 1,797 milióna ľudí.

 

Viac o téme: Slovensko Domáce Vývoj Nezamestnanosť Miera nezamestnanosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy