Ženám vychádza nižší dôchodok ako mužom

Ženám vychádza nižší dôchodok ako mužom, preto by si mali šetriť.Ženám vychádza nižší dôchodok ako mužom, preto by si mali šetriť. Zdroj: thinkstock.com

Penzie žien na Slovensku sú nižšie ako penzie mužov. Odborníci preto odporúčajú, aby si ženy počas pracovných rokov viac odkladali časť svojej mzdy.

Slováci síce vedia, aký dôchodok približne dostanú zo Sociálnej poisťovne, zároveň však vedia málo o dôchodkoch z druhého piliera.

O dôchodkoch z druhého piliera majú ľudia veľmi hmlistú predstavu, najmä vzdelané ženy podceňujú čas, ktorý na dôchodku strávia. Okrem toho Slováci chcú viac informácií o dôchodkovom systéme. To sú niektoré z výsledkov prieskumu Inštitútu hospodárskej politiky (IHP) o dôchodkoch, ktorého odborným garantom bol ekonóm Slovenskej akadémie vied (SAV) Vladimír Baláž.

Výskum sa robil na vzorke 627 sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri. Vyplynulo z neho napríklad, že Slováci na jednej strane vedia, aký dôchodok približne dostanú zo Sociálnej poisťovne, zároveň však vedia málo o dôchodkoch z druhého piliera.

"Veľmi závažný fakt je, že najmä ženy podceňujú dobu, ktorú na dôchodku strávia," priblížil Baláž.

Týka sa to predovšetkým vysokoškolsky vzdelaných žien, ktoré budú v skutočnosti o šesť až sedem rokov dlhšie na dôchodku, ako si myslia. Dôchodky žien sú pritom nižšie ako penzie mužov a rovnako aj úspory majú ženy nižšie.

"Vyplýva z toho, že tieto ženy by mali omnoho viac sporiť, pretože strávia na dôchodku dlhší čas ako ich manželia," odporučil Baláž.

Zaujímavé je tiež, že keby sa dôchodky z druhého piliera vyplácali "na ruku", len tretinu týchto peňazí by ľudia použili na dôchodok. Zvyšné by minuli na dovolenky, či venovali svojim deťom a príbuzným napríklad na zlepšenie ich bývania.

"Čo je veľmi prekvapujúce, aj ľudia s najvyšším príjmom by asi len tretinu úspor z dôchodkových správcovských spoločností použili na dôchodok a zvyšok by rozdali. Takisto ako ľudia s najnižším príjmom," zhodnotil ekonóm.

Z prieskumu zároveň vyplynulo, že Slováci pociťujú nedostatok informácií o dôchodkovom systéme. Uvítali by preto, keby im štát poskytoval aspoň základné fakty. Napríklad by ich zaujímalo, že ak má človek v súčasnosti 40 rokov a zhruba o 20 rokov pôjde do dôchodku, akú rentu by približne dostal. Alebo, koľko by si mal mesačne priplácať, ak by chcel vyšší dôchodok.

"Vyše 80 % ľudí povedalo, že by takéto informácie boli pre nich užitočné," vyčíslil Baláž.

Viac ako 80 % sporiteľov tiež chce, aby boli ich úspory v druhom pilieri garantované ústavným zákonom. Teda, aby sa nemohli použiť na zaplátanie dier v štátnom rozpočte či platenie štátneho dlhu. Sú to ich peniaze a chcú, aby v druhom pilieri zostali.

 

Viac o téme: Domáce Dôchodok Ženy Penzia Muži
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy