Zamestnanci sú PN aj pre nedostatok pohybu

Jednou z možností, ako sa dopraviť do práce je bicykel.Jednou z možností, ako sa dopraviť do práce je bicykel. Zdroj: photl.com

Jednou z možností ako dochádzať do práce je bicykel alebo zdieľané vozidla. Takéto varianty prinášajú nižšie náklady a majú menší negatívny dopad na životné prostredie.

Zhruba za pätinu dní, počas ktorých sú zamestnanci práceneschopní, môže nedostatok pohybu. Tvrdí to predstaviteľ nemeckého mesta Brémy Michael Glotz-Richter, ktorý v Bratislave na seminári Nadácie Pontis s názvom Podpora nemotorovej a nízko-emisnej dopravy vo firmách radil zástupcom spoločností, ako sa vyrovnať s dopravným manažmentom spoločností.

"Zamestnanci musia navyše čeliť viacerým problémom, ako je napríklad zdražovanie paliva a drahé parkovanie," povedal Glotz-Richter.

Podobnými záležitosťami sa podľa neho musia zaoberať aj zamestnávatelia, ktorí okrem iného zápasia aj s údržbou a administratívou v súvislosti s ich vozidlovým parkom. Radí preto znížiť počet parkovacích miest na efektívnu úroveň a podobný postup zopakovať aj v prípade počtu automobilov.

"Mali by ste kriticky zanalyzovať vozidlový park, či zodpovedá požiadavkám," poradil Glotz-Richter zástupcom slovenských firiem.

V prípade služobných ciest, ako aj každodenného dochádzania do práce radí nemecký odborník zvýšenie atraktívnosti verejnej a individuálnej cyklistickej dopravy medzi zamestnancami. Nižšie náklady a menší negatívny dopad na životné prostredie by malo zabezpečiť aj zdieľanie ciest služobným autom či súkromným vozidlom cestou na pracovisko.

Ako príklad efektívneho systému pre firmy aj pre jednotlivcov Glotz-Richter uviedol službu zdieľania áut, ktorú poskytuje v Nemecku súkromná firma. Na jednej z 54 odstavných staníc si môžu registrovaní užívatelia požičať osobný automobil rôznej kategórie a po dosiahnutí svojho cieľa vozidlo opäť odložiť. Zákazník platí podľa prejazdených kilometrov a času, počas ktorého vozidlo užíval.

"Nestará sa o výmenu zimných pneumatík, údržbu či poistenie," podotkol Glotz-Richter.

Viac o téme: Vozidlo Auto Pohyb Bicykel Domáce Práca Šport Zdieľané
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR, Video: YouTube

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy