Pokuta za čiernu prácu sa zvýši na 5-tisíc eur

Pokuta za čiernu prácu sa má zvýšiť.Pokuta za čiernu prácu sa má zvýšiť. Zdroj: photl.com

Ak prejde novela zákona o inšpekcii práce, ešte v tomto roku začnú platiť vyššie pokuty za nelegálne zamestnávanie dvoch a viac ľudí.

Dolná hranica pokuty za nelegálne zamestnávanie dvoch a viac ľudí sa má od novembra tohto roku zvýšiť. Po novom by mala byť táto sankcia v sume 5-tisíc eur. Vyplýva to z novely zákona o inšpekcii práce, ktorú poslanci posunuli do druhého čítania.

V súčasnosti pritom zákon stanovuje pokutu za porušenie zákazu nelegálneho zamestnávania od 2000 do 200-tisíc eur. Novelou sa má zároveň zvýšiť aj dolná a horná hranica poriadkových pokút. Zo súčasných 65 až 650 eur má vzrásť na 100 až 1000 eur.

Návrh novely pripravil rezort práce pod vedením ministra Jána Richtera (Smer-SD). Cieľom týchto opatrení je podľa rezortu zlepšenie dodržiavania pracovných podmienok a podmienok zamestnávania v súlade s pracovnoprávnymi predpismi. Na základe novely by sa malo zároveň za závažné porušenie predpisov považovať aj presiahnutie rozsahu pracovného času pri práci na dohodu viac ako o 10 %.

Novelu ešte počas rozpravy skritizovala opozícia, podľa ktorej zhorší podnikateľské prostredie. Viacerí poslanci nesúhlasili napríklad s navrhovaným zvyšovaním pokút za nelegálnu prácu. Cez procedurálne návrhy preto chceli návrh právnej normy z rokovania parlamentu stiahnuť, ale neuspeli.

Nelegálna práca je:

  1. závislá práca, ktorá je vykonávaná pre právnickú osobu alebo fyzickú osobu – podnikateľa, bez pracovnoprávneho vzťahu (bez pracovnej zmluvy)
  2. práca vykonávaná cudzincom, ktorý nemá udelený prechodný pobyt na účely zamestnania alebo nemá pracovné povolenie
  3. zamestnávateľ má oznamovaciu povinnosť voči Sociálnej poisťovni nahlásiť prácu cudzinca
  4. sprostredkovanie práce spôsobom, ktorý nie je v súlade s osobitnými predpismi (práca vykonávaná mimo pracovného pomeru)

Nelegálna práca nie je:

Ak pre fyzickú osobu – podnikateľa vykonáva jeho príbuzný v priamom rade (dieťa, rodič, starý rodič, vnúča), súrodenec alebo manžel/ka, ktorí sú buď dôchodkovo poistení alebo sú poberateľmi dôchodku alebo sú žiakmi/študentmi do 26 rokov.

Viac o téme: Čierna Domáce Práca Zákon Práce Nelegálne Zamestnávanie Načierno O Pokuta Inšpekcii
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: red. Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy