Alkohol na pracovisku. Aké sú trendy?

zaujimavostizaujimavosti

Aj napriek tým najtvrdším sankciám si niektorí zamestnanci s pitím alkoholu na pracovisku ťažkú hlavu nerobia. Tento prístup je však likvidačný!

V prípade niektorých odvážlivcov sa však toto porekadlo stáva aj realitou. Aj napriek tým najtvrdším sankciám si niektorí zamestnanci s pitím alkoholu na pracovisku ťažkú hlavu nerobia.

Medzi hlavné príčiny pitia alkoholu na pracovisku patrí:
nadmerný a dlhotrvajúci stres
nepravidelná pracovná doba
trojsmenná prevádzka
nadmerný objem práce
práca spojená s cestovaním a pobytom mimo domova.

Podľa psychológov, odborníkov na alkoholizmus, je vážnym problémom aj dostupnosť alkoholu na pracovisku, alebo tolerancia zamestnávateľa k týmto nápojom. Namiesto samotných zákazov pitia alkoholu alebo kontroly, je omnoho lepšia konštruktívna stratégia. "Zamestnávateľ môže napríklad ponúkať nealkoholické nápoje a ľuďom na stresujúcich pozíciách potom napríklad špeciálne relaxačné programy," dopĺňajú.

Konzumácia alkoholu na pracovisku môže spôsobiť veľké problémy, pretože ovplyvňuje úsudok a motorické schopnosti. Požívanie alkoholu v práci môže spôsobiť problémy v krátkodobom a dlhodobom výhľade. Krátkodobo zvýšená hladina alkoholu znižuje výkonnosť a bezpečnosť, čo vedie k pochybeniu úsudku a možným nehodám. Dlhodobo neustále pitie alkoholu vo veľkom množstve môže spôsobiť mnoho spoločenských, psychologických a zdravotných problémov, vrátane závislosti na alkohole.

Američania majú pre boj proti alkoholu špeciálne programy.
Ak zamestnávateľ zistí, že s niektorý zo zamestnancom nie je niečo v poriadku, a nemusí pritom ísť o podozrenie z konzumácie alkoholu, upozorní zamestnanca na to, že s ním nie je niečo v poriadku. Odporúči mu návštevu psychológa s tým, že zamestnávateľ sa od psychológa nedozvie žiadne citlivé údaje o svojom zamestnancovi. „Ak však liečba skončí úspešne, zarobia na nej obidve strany,“ poznamenávajú odbornícil s tým, že výsledky takéhoto prístupu sú veľmi dobré.

Na Slovensku sa zatiaľ obdobné programy neuplatňujú.
Zamestnanec holdujúci alkoholu na pracovisku má spravidla len dve možnosti: buď sa bude liečiť a prestane piť, alebo musí pracovisko opustiť. "Skúsení zamestnávatelia sa držia zásady, že je lepšie mať na pracovisku vyliečeného zamestnanca z alkoholizmu a mať ho pod kontrolou, než prijať niekoho nového," povedal Nešpor. Podľa neho ale zatiaľ firmy s odbornými pracoviskami na preventívnych programoch nespolupracujú.

V Nemecku pijú na pracovisku dva milióny ľudí.
Problémy s alkoholom na pracovisku majú aj v Nemecku. Z 39 miliónov zamestnancov, počnúc robotníkom a končiac manažérom, mu prepadli približne dva milióny .Alkohol je príčinou každej šiestej výpovede. Alkoholici okrem toho vykazujú na pracovisku šestnásťkrát vyššiu absenciu než ostatní a sú trikrát viac obeťami pracovných úrazov. Až tridsať percent, približne 468 000 ročne, sa ich stane práve pod vplyvom alkoholu.

Viac o téme: Zaujimavosti Kariera2010
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy