Dovolenkujte dostatočne dlho

karierny rastkarierny rast

Cítite sa v práci unavený, podráždený a doma to tiež nie je ideálne? Večer prichádzate vyčerpaný domov z práce a tam vás čakajú deti s úlohami? A vy už naozaj nevládzete? Potrebuje vypnúť, zrelaxovať a načerpať nové sily? Nastal ten správny čas na dovolenku!

Ak človek vykonáva duševne náročnú prácu je nevyhnutné, aby si vedel správne načasovať a naplánovať dovolenku.. Je dobré dohodnúť sa v rodine kto by kam chcel cestovať, ako a kde chcú dovolenku tráviť deti, poprípade či budete tráviť dovolenku bez detí. V tom prípade je potrebné zistiť u starých rodičov, či známych kedy majú čas ich postrážiť.
Dovolenku je potrebné plánovať s dostatočným predstihom. Aj keď zamestnávatelia nechcú hneď začiatkom roka presne vedieť termín dovolenky je dobré byť pripravený ak tento okamih nastane. Vyhnete sa tak nepríjemnostiam pri oneskorenom nahlásení dovolenky, ktoré by mohlo vaše dovolenkové plány ohroziť.

Podľa psychológov by dovolenka mala trvať najmenej 14 dní. Psychológovia tvrdia, že „... týždenné voľno, alebo predĺžené víkendy sú k ničomu. Platí totiž, že prvé dva dni si naše telo aj psychika musia zvyknúť na ničnerobenie a pritom stále ešte doznievajú problémy predchádzajúcich dní.

Začiatok dovolenky predstavuje kritický bod! Počas bežného pracovného dňa keď sa rodina míňa ráno pri raňajkách a stretáva sa až večer nie je čas na riešenie konfliktov. O to viac sa všetci tešia na spoločnú dovolenku. Ak však tento okamih nastane vynárajú sa odrazu iné problémy. Dospelí nevedia čo s voľným časom, prekážajú im neustále otázky detí a ich neposednosť. Preto by sme si už pri plánovaní dovolenky mali premyslieť čo od dovolenky očakávame a ako bude prebiehať. "Ak je dovolenka naplánovaná len na jeden týždeň, začíname už pred jej koncom myslieť na to, čo na nás v práci všetko čaká, čo sa nahromadilo za úlohy." "Z takejto dovolenky sa nemôžeme vrátiť odpočinutý a často môže čas spoločne strávený v napätí, niektoré konflikty v rodine len vyostriť," varujú psychológovia.

Manažéri a vedúci pracovníci by pri plánovaní dovolenky mali zabezpečiť fungovanie oddelenia, alebo firmy aj bez ich prítomnosti. Mali by poveriť zodpovedného zastupujúceho, ktorý bude riadiť oddelenie počas ich neprítomnosti. Medzi základné pravidlá ako správne dovolenkovať patrí nebrať si so sebou na dovolenku notebook a mobil zapínať pravidelne len v istú hodinu. Inak sa odporúča mať vypnutý mobil.

Kým väčšina Slovákov nie je zvyknutá dovolenkovať dlho, v Nemecku sa stále viac presadzuje trend niekoľkomesačných dovoleniek. Andreas Brohn z Berlína, ktorý poskytuje poradenské služby podnikateľom strávil vlani dva mesiace v Dominikánskej republike, kde najmä surfoval. V Guatemale sa učil španielsky a nakoniec štyri týždne cestoval. "Behom tej doby som si dokonale odpočinul a takisto som mal možnosť zamyslieť sa, či ma moja práca ešte vôbec motivuje," vraví 34ročný poradca. Konzultantka Heike Himmelová z Hamburgu zase vlani uskutočnila štvormesačnú cestu okolo sveta. Musela sa na ňu dobre pripraviť. "Najprv som si spočítala, koľko budem na takú dovolenku potrebovať peňazí. Potom som si zaistila prenájom svojho bytu, svoju mačku som dala na stráženie ku svojim priateľom," poznamenáva. "Počítač som síce mala so sebou, ale konzultácie som poskytovala len v najnaliehavejších prípadoch," vraví. "Po svojom návrate som potrebovala ešte ďalšie štyri týždne, aby som si zvykla na bežný denný režim," opisuje svoje skúsenosti z dlhej dovolenky Himmelová.

Psychológovia však tvrdia, že byť na dovolenke 3-4 mesiace je príliš dlhá doba. Je to možné uskutočniť v prípade, ak chce človek nastúpiť na nové miesto. V takomto prípade odporúčajú zúčastniť sa napríklad expedície do vzdialenejších krajín. "Výprava má cieľ, postupuje sa pomaly, životné podmienky sú jednoduché a nová problematika je úplne odlišná od práce stresovaného pracovníka," dodávajú.

Viac o téme: Karierny rast Kariera2010
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy