Rodina alebo kariéra. Ženy si musia vybrať!

Rodina alebo kariéra. Ženy si musia vybrať!Rodina alebo kariéra. Ženy si musia vybrať! Zdroj: thinkstock.com

Približne tretina žien na Slovensku sa po návrate z materskej dovolenky nevráti na svoju pôvodnú pracovnú pozíciu. Dostávajú sa do úplne novej životnej situácie. Práca a starostlivosť o malé dieťa i domácnosť dá poriadne zabrať, navyše, na novú situáciu si nezvyká len dieťa a partner, ale aj samotné ženy. Dôležité je aj to, v akom meste žije a nakoľko je ústretové voči svojim obyvateľom.

 

Platforma žien Slovenska (PŽS) sa rozhodla realizovať prieskum z dôvodu nedostatočných štatistík na regionálnej úrovni z pohľadu podpory podnikania žien a zosúladenia rodinného a pracovného života.

Problém v zariadeniach pre deti

Z  prieskumu, ktorý Platforma žien Slovenska realizovala počas svojej ročnej práce v regiónoch, ako aj medzi svojimi členmi a sympatizantmi, vyplýva, že 40 percent respondentov nie je spokojných s ponukou zariadení pre deti na území svojho mesta. Ďalším dôležitým záverom je, že mestá podporujú podnikanie žien len minimálne a tie, ktoré tak robia, patria medzi svetlé výnimky, nakoľko len 6 % opýtaných odpovedalo pozitívne na túto otázku. Rovnako nedostatočnú podporu svojho podnikania vidia ženy zo strany štátu. Tento prieskum realizovala PŽS ako súčasť ročného projektu Mesto pre rodinu a biznis vo všetkých regiónoch Slovenska.

Mesto pre rodinu a biznis

PŽS pravidelne organizuje konferenciu, ktorej cieľom je diskusia o aktuálnych témach, ktoré sú nevyhnutné pre ženy či už z pohľadu rodiny, podnikania, alebo pracovného života.  3. ročník konferencie s  názvom „Rodina, uplatnenie, kariéra - musíme si vyberať?“ sa niesla v znamení dvoch kľúčových tém – Podpora podnikania žien – Rodina vs. kariéra. Novinkou v tomto ročníku bolo vyhlásenie súťaže Najlepšie mesto pre rodinu a biznis na Slovensku za rok 2014. Podľa Platformy žien Slovenska sa ním stala Prievidza, ktoré podporuje ženy viacerými aktivitami.

"V zriaďovateľskej pôsobnosti mesta je 11 škôlok a minulý rok sme do nich umiestnili 95 detí vo veku dvoch rokov, vďaka čomu sa mohli ich matky vrátiť skôr do zamestnania. Tiež sme vyhradili priestory pre Materské centrum Slniečko, ktorému hradíme 55 percent nákladov. Na Námestí slobody sme v priestore verejných toaliet zrealizovali prebaľovací pult, vybudovali nové nájomné byty v blízkosti základnej a materskej školy na sídlisku Necpaly, cez komisie pri mestskom zastupiteľstve podporujeme dotáciami rôzne neziskové organizácie, okrem iných Harmóniu, ktorá pomáha aj týraným ženám," vymenovala Diana Dušeková z Mestského úradu v Prievidzi.

Okrem konferencie PŽS realizovala prieskum týkajúci sa podpory podnikania žien a zosúladenia rodinného a pracovného života.

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstock.com

Platforma žien Slovenska je nezávislá a apolitická organizácia, je priamou podporou pre sebarealizáciu žien z ekonomického, osobnostného a sociálneho hľadiska za účelom zlepšenia ich postavenia na Slovensku, trhu zamestnanosti a uplatnenia v praxi.

Hľadáte si prácu na skrátený pracovný úväzok? Máme pre vás niekoľko ponúk!

Viac o téme: Domáce Žena Kariéra Ženy Materská Materská dovolenka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy