5 vecí, ktoré by ste nikdy nemali povedať nezamestnanému kamarátovi

Dávajte si pozor, čo hovoríte nezamestnanému kamarátovi.Dávajte si pozor, čo hovoríte nezamestnanému kamarátovi. Zdroj: photl.com

Nezamestnaní verzus zamestnaní. Každá strana má svoje problémy. Zatiaľ čo nezamestnaný človek zúfalo potrebujú prácu, aby mohol existovať , zamestnaný sa sťažuje na neprimerané pracovné podmienky. V tomto prípade by mal byť víťazom človek s prácou, ktorý poskytne oporu pre uchádzača a namiesto kritiky mu poskytne slová opory.

Ak ste zamestnaní a niektorí z vašim kamarátom si zúfalo hľadá prácu, je to akoby ste prirovnali dve misky váh – jednu prázdnu a druhú plnú. A tá prázdna iba čaká na naplnenie – v tomto prípade si môžete domyslieť, čím by ju váš nezamestnaný kamarát vyvážil. Možno peniazmi, ktoré sa vám pripíšu každý mesiac na bankový účet, zatiaľ čo jeho účet vzýva prázdnotou. Viete, ako sa cíti váš kamarát?

Každá strana,  nezamestnaná aj zamestnaná, má svoje problémy. Zatiaľ čo nezamestnaného trápi, kedy bude mať novú prácu a zarábať, zamestnaný rozpráva o svojich problémoch v práci –o otravnom šéfovi a pracovných úlohách, ktoré má vyše hlavy, či o kolegoch, ktorí ohovárajú.

Aby ste však vo svojom kamarátovi nevyvolávali pocity izolácie a frustrácie, mali by ste si dávať pozor na slová, ktoré volíte pri rozhovore s ním.

5 vecí, na ktoré si dajte pozor pri rozhovore s nezamestnaným kamarátom:

  1. Ako ide hľadanie práce?
    Túto otázku sa svojho kamaráta nepýtajte na každom stretnutí. Určite vám o svojich problémoch začne rozprávať sám, ale nemusíte mu pripomínať jeho zúfalú situáciu. Ak mu chcete pomôcť, spýtajte sa ho, ako mu môžete pomôcť.
     
  2. To je to, čo robíš zle...
    Ak vás váš priateľ požiada o radu, neváhajte mu ju okamžite poskytnúť, s kritikou však opatrne. Ak však nepožiada o radu, nekritizujte ho a nehovorte, čo robí zle, pretože by ste iba zbytočne pridali do „ohniska“ žeravé uhlíky.
     
  3. Poznal som človeka, ktorý robil presne tú istú chybu, ako ty...
    Pri rozhovore s nezamestnaným kamarátom by ste mali byť pozitívne naladení, aby ste do rozhovoru vniesli pozitívnu náladu. Určite vo vašom okolí poznáte ďalších známych, ktorých životné príbehy poznáte. Pred nezamestnaným kamarátom skúste vynechať všetky negatívne príbehy a radšej mu porozprávajte životné príbehy s hľadaním práce, ktoré ho budú inšpirovať.
     
  4. Je to vina vašej mladej generácie
    Je pravda, že absolventi škôl si ťažšie hľadajú prácu, ako ľudia s pracovnými skúsenosťami, nehádžte však celý problém na mladú generáciu. Že si myslia, že budú mať nástupný plat vyšší ako rádoví zamestnanci, že si prácu nájdu hneď po skončení školy, že sú najmúdrejší na svete, atď. Ľudia všeobecne nemajú radi, ak im všetci menujú zoznam vecí, ktoré robia zle. Namiesto toho by určite privítali tipy, kde a akým spôsobom si hľadať prácu, ako sa prezentovať a vytvoriť si o sebe dobré meno.
     
  5. Mimochodom, máš teraz toľko voľného času...
    Čím viac voľného času, tým menej stihnutých aktivít. Aj keď to vyzerá, že váš kamarát by mohol počas dňa stihnúť omnoho viac, ako vám vymenoval, nie je potrebné, aby ste mu hovorili, čo má robiť. Môžete ho povzbudiť, že voľný čas nemusí stráviť iba vyhľadávaním pracovných príležitostí, ale môže sa venovať tomu, na čo počas pracovnej aktivity nemal čas a túžil sa v danej oblasti zdokonaľovať.

Vždy viac potešia slová povzbudenia, ako slová kritiky, preto na to nezabúdajte pri rozhovore s nezamestnaným kamarátom.
 

Odporučte kamarátovi, aby si aktivoval agenta na pracovnom portáli a zároveň mohol získať automobil, byt a personálne poradenstvo.

Viac o téme: Rozhovor Komunikácia Nezamestnaní Nezamestnaný Kamaráti Rada Zamestnaný
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: businessinsider.com, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy