Úspech na dosah ruky: Nasmerujte sa tam, kam chcete

Kouč pomáha pri zlepšovaní kvality života.Kouč pomáha pri zlepšovaní kvality života. Zdroj: photl.com

Každý človek stojí za vlastným úspechom. Z času na čas však každý potrebuje „menší“ tréning, aby ste sa dostal do želaného cieľa. V takomto prípade vám pomôže správny tréner.

Najstaršou a najrozšírenejšou disciplínou, v ktorej sa trénovanie pôvodne využívalo, bol šport. Neskôr sa ukázalo, že rovnaké princípy ako pri športovom trénovaní sa dajú použiť aj na trénovanie vlastností a zručností, napríklad obchodných, či komunikačných. A tak vznikol koučing.

Biznis koučing

Obchodné koučovanie a koučovanie zamestnancov v rôznych odvetviach podnikania sa na celom svete rozšírilo v súvislosti s potrebou rozširovať pôsobnosť firiem nad rámec krajiny a viesť pracovníkov k zdokonaľovaniu ich zručností a k zvyšovania ich výkonu.

Obchodný koučing slúžil na zdokonaľovanie obchodných zručností akými sú iniciatíva, tímová práca, predaj, komunikácia, efektívne určovanie cieľov a strategické plánovanie. V priebehu 20. storočia sa tak začali formovať rôzne školy a prístupy, ktoré mali za cieľ zlepšiť prácu zamestnancov, či obchodné výsledky firmy. Po roku 1960 sa už tejto činnosti venovali manažéri často celkom cieľavedome, aby priviedli ľudí k maximálnemu využitiu ich vnútornej sily a potenciálu.

Vplyvom rôznych rozvojových filozofických smerov, vzdelávania dospelých, vplyvom psychológie a ďalších organizačných a líderských praktík sa v sedemdesiatich rokoch minulého storočia koučovanie vyvinulo do nezávislej disciplíny. Prijal sa rad noriem a dnes je koučovanie známe ako disciplína, ktorú používajú mnohí profesionáli zaoberajúci sa personálnym a profesionálnym rozvojom osôb.

Life, vitality a fertility koučing

Existuje niekoľko inštitúcií, ktoré prevzali iniciatívu zaoberať sa relatívne novou disciplínou - koučingom. Za posledné desaťročia sa proces koučingu osvedčil a tak začal z profesionálneho prostredia expandovať do rôznych ďalších oblastí, kde sa s úspechom využíva.

„V našej Coaching poradni sa rozšíril napríklad na life koučing, vitality koučing a fertility coaching,“ hovorí Silvia Langermann.

Life coaching je koučing života, v ktorom predmetom zlepšovania nie je len práca, ale aj život. Vitality coaching sa zaoberá výzorom jedinca a jeho spokojnosťou vo vlastnom tele a fertility coaching je koučing zameraný na plánované tehotenstvo.

„Pri vitality, life alebo fertility  koučingu sa zameriavame na to, ako zlepšiť kvalitu života. Ako dosiahnuť rovnováhu, úspech a celkovú spokojnosť. Motivuje klienta k hľadaniu krokov ku zmene,“ vysvetľuje Langermann.

Do procesu koučingu je vtiahnuté nielen zamestnanie, ale aj súkromie, kvalita vzťahov, napríklad, s manželským partnerom, deťmi, priateľmi. Kouč môže pomáhať riešiť efektívne využívanie voľného času, či pomáhať zlepšiť relaxačné a rekreačné aktivity u mimoriadne vyťaženého človeka. Pre ľudí, ktorí majú v živote veľa problémov a konfliktov, môže byť zaujímavý koučing vhodný na zvládanie zaťažujúcich situácií. Jeho cieľom je naučiť sa ovládať stres, hnev a konflikt.

„Koučing nasmeruje ľudí aj k zlepšovaniu komunikačných schopností a k zvládaniu krízových situácií,“ povedala Silvia Langermann.

Viac o téme: Biznis Silvia Vitality Kouč Koučing Life Langermann Fertility Coaching-poradňa
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Silvia Langermann/Coaching-poradna.sk
 
Staršie správy
Staršie správy