V nedeľu pracuje každý piaty zamestnaný Slovák

Každý piaty Slovák pracuje v nedeľu a každý štvrtý pracuje v sobotu.Každý piaty Slovák pracuje v nedeľu a každý štvrtý pracuje v sobotu. Zdroj: photl.com

Nedeľný obed s rodinou minulý rok z pracovných dôvodov vynechávala takmer pätina zamestnaných na Slovensku.

"V rámci Európskej únie tak máme najvyšší podiel pravidelne pracujúcich počas nedele," upozorňuje na základe údajov Eurostatu za rok 2012 analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

Občas strávilo posledný deň týždňa na pracovisku ďalších 15,3 % pracujúcich.

Ešte väčší podiel zamestnaných Slovákov strávi v práci sobotu. Počas minulého roka to bol pravidelne každý štvrtý (25 %) a z času na čas okúsilo pracovnú sobotu ďalších 29,4 % zamestnaných. Vo všetkých krajinách EÚ sú pracovné soboty častejšie ako pracovné nedele.

"Soboty v práci trávia pravidelne najmä Gréci, Rumuni a Taliani, a to viac ako tretina z nich," približuje Sadovská.

Prácu v nedeľu poznajú najviac Slováci, cestu do práce v tento deň však meria aj vyše 18 % pracujúcich Írov, Britov a Holanďanov. Pravidelné pracovné soboty aj nedele sa najmenej týkajú Portugalcov (7,3 %, resp. 4,1 %).

Víkend strávený v práci sa na Slovensku týka viac mužov ako žien. Soboty trávi pracovne pravidelne každý štvrtý zamestnaný muž aj žena, podiel žien pracujúcich v sobotu z času na čas (22 %) je však podľa údajov Eurostatu nižší ako v prípade mužov (35 %).

"Nedeľu trávi pracovne pravidelne takmer 21 % a občas vyše 17 % zamestnaných mužov. Pracovná nedeľa je štandardom v prípade 17 % pracujúcich žien, príležitostne trávi nedeľu v práci každá ôsma zamestnaná Slovenka," dopĺňa Sadovská.

Upozorňuje tiež, že najväčší podiel v rámci EÚ majú Slováci aj medzi pracujúcimi v noci. Na "nočnú" chodí pravidelne približne každý šiesty zamestnaný Slovák (16,2 %), z času na čas obetuje spánok na úkor práce ďalších viac ako 6 % zamestnaných v SR. Večery strávené na pracovisku sú charakteristické pre každého štvrtého Slováka (25,3 %), príležitostne pre ďalších vyše 15 % zamestnaných.
 

Viac o téme: Pracovný Čas Domáce Práca Nedeľa Sobota
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR
 
Staršie správy
Staršie správy