10 povinností, ktoré musíte stihnúť v roku 2012

Vyčistite si stôl ešte v roku 2012. Odmenou vám bude oddych.Vyčistite si stôl ešte v roku 2012. Odmenou vám bude oddych. Zdroj: photl.com

Aby ste si naplno užili Vianoce a Nový rok, skontrolujte si, či ste v práci spravili všetko, aby ste už nemuseli zapínať firemný telefón a prihlásiť sa na emailový účet.

Závisí od typu vašej práce a pracovnej pozície, ale väčšina, ktorá pracuje v kancelárii určite využite nejednu  z pracovných povinností ešte pred koncom roka. Každý z týchto „rituálov“ je potrebné vykonať, aby ste sviatočné obdobie mohli prežiť v pokoji.

  1. Uzatvorte si všetky rozrobené projekty
    Pred vami je pár sviatočný dní plných pokoja, rodinnej pohody  a hlavne oddychu od práce. Keďže tohtoročné vianočné sviatky vyšli na jednotku, máte pred sebou minimálne päť dni voľna. Aby ste si ich však užili plnými dúškami, v robote si uzavrite všetky rozrobené projekty a skontrolujte si všetky termíny odovzdania potrebných materiálov. Voľno si potom užijete omnoho bezstarostnejšie.

  2. Dokončite si reporty a výročné správy
    Ak ste pracovník, ktorý má na zodpovednosti mesačné a koncoročné správy a je vo vašej kompetencii, aby ste si ich uzavreli ešte pred koncom roka, spravte tak čo najskôr.

  3. Nastavte si automatickú odpoveď „Mimo pracoviska“
    Veľa ľudí zabúda na nastavenie v emailovom konte na automatickú odpoveď v prípade ich neprítomnosti v práci. Nastavenie je jednoduché a nezaberie vám viac ako dve minúty. Program Microsoft Outlook väčšinou disponuje možnosťou nastavenia, závisí však od verzie. V ponuke Nástroje kliknete na „Asistent pre režim mimo pracoviska“, kde si vyberiete dátum a čas automatickej odpovede, ako aj text v rámci vášho pracoviska alebo mimo neho. Preto neriskujte dobré vzťahy s vašimi spolupracovníkmi a informujte ich o vašej neprítomnosti.

  4. Koordinujte svoje cestovateľské plány a kontaktné informácie
    Nastavenie automatickej odpovede už máte za sebou. Ďalším dôležitým krokom je, aby ste svoje okolie informovali o vašej nedostupnosti v prípade, že kolegovia budú od vás potrebovať súrnu pracovnú informáciu. Napríklad, ak cestujete na hory, kde nie je signál informujte svojho manažéra a spolupracovníkov o tejto skutočnosti. Tak isto by ste mali vedieť aj vy o svojom šéfovi a jeho nedostupnosti. Ak budete informovaný eliminujete možný stres alebo prekvapenie pri nutnosti splnenia pracovnej úlohy, o ktorej nie si informovaný.

  5. Upravte si váš profesijný profil
    Ak máte vytvorený profil na pracovnej sociálnej sieti LinkedIn pred koncom roka ho aktualizujte. Doplňte si v ňom vaše pracovné skúsenosti a projekty na ktorých ste spracovali. Ak nie ste spokojný s vašim terajším zamestnaním, po novom roku vás možno osloví headhunter alebo personálna agentúra.

  6. Spravte si zoznam vašich úspechov
    Zamyslite sa nad poslednými dvanástimi mesiacmi a zostavte si zoznam vašich úspechov. Zohľadnite v ňom všetky činnosti, na ktoré si spomeniete a buďte čo najviac detailnejší. Zahrňte sem všetko, čo ste urobili, prečo ste to urobili, koho ste ovplyvnili a aký úspech ste priniesli vašej spoločnosti. Takáto sumarizácia vašich úloh  vám pomôže do budúcnosti, kedy sa budete musieť postaviť pred vášho šéfa a obhájiť si svoju prácu alebo sa budete uchádzať o novú prácu. Vždy je mať lepšie v čerstvej pamäti všetky pracovné úspechy, ako ich „loviť“ v pamäti, až keď ich budete potrebovať.

  7. Stanovte si ciele
    Tak, ako ste si zostavili zoznam vašich úspechov, zostavte si aj list úloh, ktoré by ste chceli splniť v roku 2013. Tento krok je dobrý ťah pre vašu aktuálnu prácu, ako aj profesionálny rast. Ciele môžete stanovať nielen pre vás, ale aj pre členov vášho tímu. Vaše ciele si potom zaveste na viditeľné miesto vo vašej kancelárii.

  8. Pošlite vianočný alebo novoročný pozdrav
    Vianočné sviatky a Nový rok sú ideálnou príležitosťou, aby svojim spolupracovníkov zaslali online pozdrav vo forme obrázka. Pripomeniete sa tak ľuďom s ktorými ste dlho neprišli do pracovného kontaktu alebo v budúcnosti určite využijete ich spoluprácu. Ak už nestihnete poslať vianočnú online pohľadnicu, pošlite aspoň novoročný pozdrav.

  9. Poďakujte sa
    Poďakujte sa všetkým kolegom alebo spolupracovníkom, ktorý vám pomohli pri riešení zložitých pracovných úloh. Dajte im vedieť, že sú pre vás výnimoční a že si ich vážite.

  10. „Odstrihnite sa“ od mobilu a pracovného emailu
    Dovolenku medzi sviatkami využite na oddych a strávte ich s rodinou alebo blízkymi ľuďmi. Aj keď bude vaša dovolenka iba jeden alebo dva dni snažte sa, pokiaľ je to možné, neriešiť pracovné emaily a nezapínať telefón.
Viac o téme: Práca Úlohy Povinnosti 2012 Pracovné 2013
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Forbes.com; ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy