Firmy vysielajú svojich zamestnancov do zahraničia čoraz častejšie

Počet zamestnancov vyslaných do zahraničia sa zvyšuje.Počet zamestnancov vyslaných do zahraničia sa zvyšuje. Zdroj: photl.com

Takmer polovica spoločností plánuje pracovníkov viac vysielať do rozvíjajúcich sa ekonomík, najmä do Číny, Indie a afrických krajín.

Firmy očakávajú v nasledujúcich dvoch rokoch ďalší nárast počtu zamestnancov vyslaných do zahraničia, a to o 20 % pri dlhodobých vyslaniach a 10 % pri vyslaniach krátkodobých. Vyplýva to z medzinárodného prieskumu poradenskej spoločnosti Ernst & Young.

Firemné pravidlá a procesy však ťažko držia krok s ďalším nárastom počtu vyslaných zamestnancov. Z odpovedí respondentov vyplynulo, že 68 % spoločností nemá kontrolné mechanizmy pre riadenie rizík v oblasti daní a sociálneho zabezpečenia, aj keď firmám v prípade porušenia predpisov hrozí strata dobrej povesti a značné finančné škody. O dostatočnom personálnom obsadení interných funkcií zabezpečujúcich vo firmách globálnu mobilitu zamestnancov pochybuje 45 % opýtaných, čo je o 4 % viac než vlani.

Najrizikovejšou oblasťou je podľa oslovených spoločností dodržiavanie daňových predpisov, ďalej oblasť sociálneho zabezpečenia, krátkodobé zahraničné pobyty a dodržiavanie imigračných predpisov. Hoci prieskum ukázal, že krátkodobé pobyty zamestnancov v zahraničí vnímajú firmy ako veľmi rizikové, takmer dve tretiny opýtaných spoločností nemajú žiaden formálny proces na ich sledovanie.

"Aj krátkodobý pobyt zamestnanca v zahraničí v rozsahu len niekoľko týždňov môže v mnohých prípadoch viesť k vzniku mnohých povinností, vrátane nutnosti zdaniť príjmy v zahraničí alebo získať pracovné vízum. Navyše zahraničné úrady sa podľa informácií mojich kolegov na tieto krátkodobé cesty v poslednom čase pri kontrolách zameriavajú," upozornil senior manažér oddelenia Human Capital v spoločnosti Ernst & Young v SR Radovan Ihnát.

Z prieskumu vyplýva, že z celkového počtu pracovníkov, ktorých vyslanie do zahraničia sa skončilo vlani, sa 46 % vrátilo na inú pozíciu, než zastávalo pred vyslaním, 27 % pokračuje na svojom predchádzajúcom mieste, 20 % odišlo na ďalší zahraničný pobyt a 11 % ukončilo pracovný pomer. Tieto čísla do veľkej miery súvisia s chýbajúcim prepojením programov mobility zamestnancov s riadením talentu v mnohých firmách, čo ďalej zvyšuje už aj tak vysoké náklady na vyslaných pracovníkov.

"Firmy, ktoré vedia efektívne prepojiť riadenie talentu s programom globálnej mobility, sú schopné oveľa lepšie využiť odborný potenciál a skúsenosti svojich zamestnancov. Aj podiel tých, ktorí po návrate domov zamestnávateľa opustia, je v týchto firmách výrazne nižší," uzavrel Ihnát.

 

Viac o téme: Cesta Domáce Cesty Zahraničné Služobné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy