Ako zvládnuť toxického šéfa: Hlavné znaky a ako sa zachovať

Táto jedovatá dynamika na pracovisku môže zničiť vaše duševné zdravie, spôsobiť, že začnete pochybovať o svojej vlastnej hodnote a dokonca nenávidieť svoju kariéru. Toxickí šéfovia sú, žiaľ, bežní. Prečítajte si varovné signály toxických šéfov a účinné spôsoby, ako sa s nimi vyrovnať.

Ako rozoznať príznaky toxického šéfa

Mikromanažment: Toxickí šéfovia vykonávajú nadmernú kontrolu nad vašou prácou, neustále vyžadujú aktualizácie, spochybňujú vaše schopnosti a odrádzajú vás od samostatného rozhodovania.

Absencia hraníc: Môže zasahovať do vášho osobného života alebo očakávať, že budete k dispozícii nepretržite, čím sa stierajú hranice medzi pracovným a osobným časom.

Odmietavé správanie: Toxickí šéfovia bagatelizujú vaše úspechy, ignorujú vaše návrhy a neberú vás vážne, čím vytvárajú demoralizujúce pracovné prostredie.

Nespravodlivé zaobchádzanie: Môžu mať obľúbencov, nespravodlivo prideľovať úlohy a zaťažovať určitých ľudí, zatiaľ čo iní sú menej zaťažení.

Nekonzistentné správanie: Zmeny nálad a protichodné pokyny spôsobujú, že zamestnanci sa cítia vystresovaní a zmätení, čo podporuje nestabilné pracovné prostredie.

Zvaľovanie viny: Toxickí šéfovia prenášajú vinu na iných, čím oslabujú dôveru a vytvárajú kultúru strachu na pracovisku.

Účinné taktiky na zvládnutie toxického šéfa

1. Neberte si ich zaobchádzanie osobne

Pochopte, že ich správanie odráža ich vlastné problémy, nie vaše schopnosti.
Pristupujte k situácii s empatiou, ale zachovajte si emocionálny odstup.

2. Nájdite si spojencov a podporu

Vytvorte si v organizácii viditeľnú prítomnosť na ochranu pred nespravodlivým zaobchádzaním.
Budujte si kontakty s kolegami a hľadajte podporu u ostatných členov tímu vedenia.

3. Vezmite si voľno na načerpanie nových síl

Uprednostnite svoje duševné zdravie pravidelnými prestávkami v práci.
Napriek možným obavám si naplánujte voľno, aby ste predišli vyhoreniu a udržali si pohodu.

4. Dokumentujte, dokumentujte, dokumentujte

Incidenty si zaznamenávajte, aby ste si presne pripomenuli podrobnosti a pripravili sa na prípadné právne kroky.
Dokumentujte udalosti, súvislosti a svoje emocionálne reakcie, aby ste v prípade potreby mohli vytvoriť prípad.

5. Buďte svojím vlastným obhajcom

Stanovte a presadzujte hranice, aby ste chránili svoje blaho.
Obavy pokojne riešte s vedením alebo personálnym oddelením, uvádzajte príklady a hľadajte riešenia.

V prípade potreby vyhľadajte odbornú pomoc a podporu priateľov mimo práce.

Vyrovnať sa s toxickým šéfom môže byť emocionálne vyčerpávajúce, ale je dôležité neobviňovať sa. Toxické správanie často pramení z vlastných problémov a neistoty šéfa. Kľúčové je však uprednostniť svoje duševné zdravie. Ak sa toxicita stane neznesiteľnou a začne ovplyvňovať váš osobný život, zvážte hľadanie príležitostí inde. Starostlivosť o seba by mala byť vždy prioritou, aj keď to znamená ťažké rozhodnutia týkajúce sa vašej pracovnej situácie.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy