Ako vyzerá angažovaný zamestnanec?

Angažovanosť zamestnanca závisí od miery jeho zodpovednosti v práci.Angažovanosť zamestnanca závisí od miery jeho zodpovednosti v práci. Zdroj: thinkstock.com

Aký veľký úsmev má človek v práci, tým je šťastnejší. Index veľkosti úsmevu zamestnancov hovorí o ich šťastí v práci. Takéhoto názoru je spoluzakladateľ Inštitútu pro interní komunikaci Tomáš Poucha.

Prieskumy ukazujú, že ľudia budú šťastí vtedy, ak sa môžu v práci realizovať, budú robiť niečo navyše. Neznamená to však, že majú dostávať nové pracovné úlohy, ktoré nebudú stíhať zrealizovať, ale mali by mať z časti voľnú ruku pri plnení svojich úloh, za ktoré sú zodpovední.

Z prieskumu, ktorý realizoval Inštitút pro interní komunikaci vyplynulo, že vo firmách je iba 7 % vysoko angažovaných ľudí, 20 % štandardne angažovaných a až 73 % ľudí nie je vôbec angažovaných.

Od čoho závisí angažovanosť zamestnanca?

  1. Od úrovne vzdelania – až 95 % ľudí sa vzdeláva.
  2. Od miery zodpovednosti – za min. 5 ľudí.
  3. Od odvetvia práce – najviac angažovaných ľudí je z oblasti služieb.
  4. Od miery angažovanosti - ak zamestnanec pozná svoju rolu v tíme,  vie, čo sa od neho očakáva, pozná ciele spoločnosti a úlohy nadriadeného.
  5. Ak má zamestnanec vybavenie, dokáže svoju prácu vykonávať lepšie.
  6. Ak získal zamestnanec uznanie alebo ocenenie od svojho nadriadeného za dobre vykonanú prácu.
  7. Ak sa o zamestnanca v práci niekto stará, ako o človeka a jeho názor je akceptovaný.

Čo sa dá merať v spoločnosti?

  1. Choroba
    Angažovaný zamestnanec je menej chorý, ako neangažovaný. 4,25 dní v roku je chorý angažovaný a 7 dní je neangažovaný človek.
  2. Fluktuácia
    Fluktuácia súvisí s angažovanosťou. Keď práca človeka nebaví, nerád chodí do práce. A firmu zaúčanie nového človeka stojí nielen čas, ale aj peniaze.
  3. Nápady na zlepšenie
    Ak spoločnosť ocení ľudí zvnútra z firmy za prínos nových inovatívnych nápadov, stojí ju to menej, akoby mala najať externú firmu.
  4. Produktivita
    Čím viac sú zamestnanci produktívni, tým viac spoločnosť napreduje. Je to rovnica, ktorá zákonite platí. Ak zamestnanci nie sú produktívni, firmu môže predbehnúť konkurencia.  Každá firma by si preto mala spočítať do akej miery môže oceniť produktivitu svojich zamestnancov.


 

 

Viac o téme: Angažovanosť Manažment Angažovaný zamestnanec Aktívny zamestnanec Aktívnosť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: Andrea Miklasová, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy