Ako sa vyrovnať so stratou zamestnania: Postavte sa späť na nohy

V okamihu, keď dostanete výpoveď, váš mozog sa aktivuje a začnete sa zamýšľať: "Ako budem platiť hypotéku teraz?" "Čo bude s naplánovanou dovolenkou?" "Čo teraz?" "Prečo teraz?" "Prečo ja? Veď som tu pracoval už desať rokov." Strata zamestnania vždy prichádza v najnevhodnejšom okamihu. Ale je to vôbec správny čas na to, aby ste boli prepustení?

Hoci výpoveď vyvoláva nepríjemné pocity, je potrebné čo najrýchlejšie sa spamätať a začať uvažovať s chladnou hlavou. Len tak budete môcť znovu postaviť na nohy a pokračovať ďalej. Ako sa teda vyrovnať so stratou zamestnania?

Vyriešte nevyhnutné povinnosti

Po ukončení zamestnania sa musíte prihlásiť na úrad práce. Ak sa prihlásite neskôr, môže vám byť znížená podpora v nezamestnanosti. Môžete to však urobiť aj skôr, aby ste boli informovaní o vhodných pracovných ponukách. Nezabudnite si vziať so sebou občiansky preukaz a potvrdenie o ukončení pracovného pomeru.

Dajte si pauzu

Strata zamestnania vyžaduje čas na zotavenie. Aj keď musíte platiť účty, bez psychického pokoja sa nikam nedostanete. Doprajte si pár dní oddychu a nechajte negatívne emócie voľne plynúť. Len tak budete schopní pozrieť sa na situáciu objektívne a pokračovať ďalej. Je to podobné ako pri rozchode - tiež by ste sa hneď vrhli do ďalšieho vzťahu? Alebo by ste si dali čas na zoradenie myšlienok?

Pripravte si životopis

Je jasné, že sa budete musieť sústrediť na hľadanie práce. Aby ste mali väčšiu šancu na úspech, aktualizujte svoj životopis a pozrite sa, ako napísať motivačný list.

Začnite hľadať nové zamestnanie

Hľadanie novej práce nie je len otázkou niekoľkých dní, ale môže to trvať aj niekoľko týždňov. Výberové procesy sú často dlhé a môže sa stať, že budete hľadať novú prácu niekoľko mesiacov. Napriek tomu nezúfajte - táto situácia je úplne normálna a neznamená to, že nie ste dostatočne kvalifikovaní.

Neodhadzujte sami seba

Aj keď výpoveď môže spôsobiť pocit neúspechu, nezraďte sami seba. Hľadajte pracovné ponuky a pristupujte na pohovory s sebadôverou. Opakujte si, že strata zamestnania neodzrkadľuje vaše pracovné úsilie ani vašu schopnosť byť dobrým zamestnancom. Neexistuje dôvod na hanbu - každý vie, že strata zamestnania sa môže stať každému, a to kedykoľvek. Väčšina ľudí sa s tým stretne aspoň raz v živote a je to náročné obdobie pre každého. Nebojte sa posmeškov alebo dokonca urážok - nie sú potrebné.

 

 

 

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy