Ako vylepšiť svoj životopis: Tieto veci by ste do neho mali pridať a tieto odstrániť

Keď sa uchádzate o prácu, životopis je to prvé, čím môžete zaujať potenciálneho zamestnávateľa. Preto je veľmi dôležité, ako vyzerá a aké informácie sa v ňom nachádzajú. Aby ste zanechali dobrý dojem, máme pre vás pár tipov, aké veci by ste z neho mali odstrániť a naopak, ktoré môžete pridať. Aj takéto maličkosti vám môžu pomôcť pri hľadaní vhodného zamestnania.

Týchto 5 vecí zo svojho životopisu radšej vymažte:

  • Príliš osobné informácie Zamestnávateľ o vás nemusí zistiť úplne všetko hneď zo životopisu. Nemusíte uvádzať presnú adresu alebo dátum narodenia, prípadne vaše vierovyznanie či rodinný status. 
  • Priveľa soft skills – Soft skills sú v životopise dôležité, ale s ich množstvom to netreba preháňať. Najmä nie vtedy, ak to vlastne ani nie je pravda a tieto vlastnosti tam píšete len preto, aby ste vyzerali v očiach zamestnávateľa lepšie.
  • Veľmi staré a irelevantné pracovné skúsenosti – Takmer nikoho nezaujíma, kde ste brigádovali počas školy, najmä ak to vôbec nesúvisí s odvetvím, v ktorom sa teraz uchádzate o prácu. Taktiež nemusíte uvádzať všetky pozície, na ktorých ste možno zotrvali len pár týždňov či mesiacov. V skutočnosti by to mohlo pôsobiť oveľa horšie.  
  • Klamstvá – V žiadnom prípade v životopise neklamte. Ak si budete zbytočne vymýšľať, skôr či neskôr sa na to aj tak príde. A vy môžete prísť o šancu na získanie dobrého pracovného miesta. 
  • Zbytočné záujmy – To, že radi sledujete televíziu, pracujete v záhrade alebo oddychujete na chalupe vášho zamestnávateľa nezaujíma. Radšej uveďte v životopise záujmy, ktoré poukazujú na vaše vlastnosti a znalosti, prípadne nejakým spôsobom súvisia s danou pozíciou. 

Ak hľadáte záujmy, ktoré v životopise vyzerajú dobre a môžu vám pripísať bonusový bod, vsaďte na týchto 5 oblastí. Ale nezabúdajte na to, že si ich napíšte len v tom prípade, ak sa im naozaj venujete. Určite zbytočne neklamte. 

Týchto 5 záujmov môže potenciálneho nadriadeného zaujať:

  • Vzdelávanie a štúdium cudzích jazykov – Cudzie jazyky sú veľmi dôležité a v súčasnosti sa bez ich znalosti veľmi nezaobídete. Celkovo ak aj vo voľnom čase zvyšujete svoje vedomosti a zdokonaľujete svoje zručnosti, v očiach zamestnávateľa budete vyzerať oveľa lepšie a kompetentnejšie. 
  • Fyzická aktivita – Venujete sa nejakému športu alebo chodievate aspoň na turistiku či prechádzky? Takéto činnosti pokojne uveďte vo svojich záujmoch, pretože tým ukážete, že nie ste lenivý a záleží vám na vašom zdraví. 
  • Hranie na hudobnom nástroji – Ide o zručnosť, ktorou ani zďaleka nedisponuje každý. Na hranie je dôležitá disciplína a vytrvalosť a práve tieto vlastnosti vám môžu zabezpečiť vysnívané pracovné miesto. 
  • Kreatívne činnosti – Venujete sa kresleniu, fotografovaniu, písaniu alebo inej kreatívnej činnosti? Kreativita je tiež veľmi vyhľadávanou soft skill pri pracovníkoch, preto na ňu pokojne upriamte pozornosť. 
  • Hobby spojené s pracovnou pozíciou – Ak sa venujete niečomu, čo priamo súvisí s pozíciou, o ktorú sa uchádzate, rozhodne to v životopise spomeňte. Zamestnávateľ tak bude mať lepší pocit z toho, ak vám bude chcieť dať šancu. 

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy