Hrozí vášmu pracovnému miestu automatizácia? Títo zamestnanci sa nemajú čoho báť

Podľa štúdie spoločnosti McKinsey & Company by do roku 2030 mohli niektoré úlohy alebo celé pracovné pozície každého tretieho pracovníka prevziať roboty a umelá inteligencia. Očakáva sa, že počítače budú zvládať viac úloh, ktoré v súčasnosti vykonávajú ľudia, pretože sú lacnejšie, menej náchylné na chyby a niekedy aj zručnejšie. Tento trend naznačuje, že roboty budú v budúcnosti zohrávať čoraz významnejšiu úlohu v práci.

Štúdia však naznačuje, že väčšina pracovných miest sa skôr zmení, než úplne zanikne. Čo to teda znamená pre vás a budúcnosť vašej práce? Ako sa môžete pripraviť na nástup robotov na pracovisku? Je dôležité pochopiť, ktoré pracovné miesta a zručnosti pravdepodobne prevezmú automatizovaní pracovníci, a podľa toho rozšíriť svoj súbor zručností.

Ktoré pracovné miesta prevezmú roboty?

  • Len malé percento (menej ako 5 %) pracovných miest bude pravdepodobne úplne nahradené robotmi.
  • Počítače pravdepodobne prevezmú špecifické úlohy, ktoré dokážu vykonávať efektívnejšie alebo hospodárnejšie ako ľudia.
  • Medzi tieto úlohy patrí predvídateľná alebo opakujúca sa práca, fyzické úlohy, obsluha strojov a spracovanie údajov.
  • Odvetvia, ako je stavebníctvo, stravovacie služby, výroba, administratíva a maloobchod, pravdepodobne zaznamenajú nárast automatizovaných úloh.

Ktoré pracovné miesta sú v bezpečí?

Pracovné miesta, ktoré zahŕňajú starostlivosť o iných, priame riadenie ľudí a vyžadujú kreativitu, sú vo všeobecnosti bezpečnejšie z hľadiska automatizácie.

Aj úlohy v nepredvídateľnom prostredí, práce vonku a tie, ktoré si vyžadujú rozsiahle vzdelanie a odborné znalosti, sú automatizáciou menej ohrozené.

Ako sa pripraviť na automatizáciu

  • Rozvíjajte zručnosti, ktoré roboty nedokážu vykonávať, ako napríklad riešenie problémov, riadenie, kreativita a emocionálna inteligencia.
  • Zvážte ďalšie vzdelávanie alebo odbornú prípravu s cieľom špecializovať sa na konkrétnu oblasť súvisiacu s vašou prácou.
  • Trénujte adaptabilitu a buďte otvorení preberaniu nových úloh, pretože vaša práca sa vyvíja spolu s automatizáciou.
  • Preskúmajte kariérne príležitosti v oblastiach súvisiacich s vývojom, riešením problémov a dohľadom nad počítačmi a robotmi.
  • Nezabúdajte, že väčšina pracovných miest nebude úplne stratená v dôsledku využívania robotov, preto sa sústreďte na to, aby ste svoju prácu vykonávali čo najlepšie a neustále zlepšovali svoje zručnosti.

Na záver možno povedať, že hoci automatizácia môže zmeniť charakter práce, predstavuje aj príležitosti na rast a rozvoj v nových oblastiach. Ak zostanete prispôsobiví a proaktívni, môžete tieto zmeny zvládnuť a zabezpečiť si istotu zamestnania v čoraz viac automatizovanom svete.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Automatizácia Práca Roboty
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy