Prekvapivé štatistiky: Zlý odhad svojej platobnej schopnosti má viac ako 54 % Slovákov: Tretina nemá ani finančnú rezervu

Zlý odhad svojej platobnej schopnosti pri vzniku nezvládnutých dlhov má 54,6 % obyvateľstva Slovenska. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu agentúry AKO pre spoločnosť EOS KSI Slovensko, ktorý sa uskutočnil na reprezentatívnej vzorke 1000 respondentov. Kým v roku 2021 bol bez akejkoľvek finančnej rezervy každý piaty Slovák, v súčasnosti je to už takmer každý tretí. Vyplýva to z ďalšieho prieskumu osobných finančných plánov u takmer 300.000 klientov VÚB banky.

     "V snahe pripraviť rodine bohatú nádielku pod stromček nie je ťažké podľahnúť pokušeniu nakúpiť darčeky na dlh. A tak nie je v dnešnej dobe ťažké vyrobiť si problematické dlhy neuváženým požičiavaním si na veci, bez ktorých sa v živote dokážeme zaobísť," upozornila Andrea Slezáková zo spoločnosti.

  Ako hlavný dôvod problémov so splácaním dlhu uviedlo 45,4 % respondentov nezodpovedné finančné správanie. Možnosť nesprávneho zostavenia priorít v prieskume zvolilo 44,2 % opýtaných, zatiaľ čo 43 % nízku finančnú gramotnosť. Zlý odhad platobnej schopnosti pri vzniku nezvládnutých dlhov častejšie v prieskume uviedli muži, vysokoškolsky vzdelaní ľudia či obyvatelia s príjmom nad 1001 eur.

      "Ak ide o dlhodobú investíciu do bývania, napríklad na nákup kuchynskej linky či fotovoltických panelov alebo do nákupu spotrebiča, ktorý naozaj v domácnosti potrebujete, ak ide o investíciu do zdravia alebo vzdelávania, napríklad v podobe nákupu notebooku, či o nákup užitočnej veci s dlhou životnosťou, v takýchto prípadoch má zmysel požičať si," skonštatovala Slezáková.

      Riaditeľ spoločnosti Peter Dvornák dodal, že doba splácania by nemala prekročiť životnosť kúpenej veci. Pri kúpe na dlh je podľa spoločnosti správne si prepočítať, či rodinný rozpočet bude stačiť na splátky počas celej doby splácania, aj aké budú celkové náklady na úver.

      "Ak by zmenou životnej situácie prišlo v priebehu splácania k problémom s dodržaním termínov, je dôležité o dlhu komunikovať s kompetentným úradom, inštitúciou, jednotlivcom a dohodnúť si prijateľnú zmenu splátkového kalendára alebo pravidiel," uzavrela spoločnosť.

Tretina Slovákov nemá finančnú rezervu, od r.2021 ide o výrazný nárast

 "Je to dôsledkom turbulentných udalostí v poslednom období, kedy sme od pandémie plynulo prešli k vojne u našich susedov. Súvisiaci nárast cien energií spustil výraznú infláciu v podobe rastu cien potravín či iných tovarov a služieb. Rast miezd inflácii nestíha a časť Slovákov tak reálne musela siahnuť na úspory," priblížil PR manažér VÚB Dominik Miša.

      Najhoršie sú na tom podľa prieskumu slobodní ľudia, z ktorých má dostatočnú rezervu na neplánované výdavky len 29 %. Naopak, žiadnu rezervu nemá 47 % z nich. "Kým u mladých sa dá táto situácia vysvetliť krátkou dĺžkou zamestnania, väčším problémom je určite skupina seniorov nad 65 rokov, kde má dostatočnú rezervu len tretina z nich," upozornil Miša.

      Ešte horšie sú na tom Slováci pri zabezpečení do budúcnosti. Kým v roku 2021 si nesporilo 23 % Slovákov, tento rok je to až 42 %. Najhoršie sú na tom opäť mladí slobodní ľudia, ktorých si vôbec nesporí vyše polovica a v optimálnej výške sporí len 9 % z nich.

      "Mladí ľudia sa hrnú do spotreby a nemajú návyky na šetrenie, čo sa im v budúcnosti môže vypomstiť. Klienti vo všeobecnosti by mali postupovať svedomito pri riešení svojich financií, hlavne s ohľadom na aktuálnu rodinnú situáciu, príjem, krátkodobé a dlhodobé ciele," zdôraznila riaditeľka odboru štandardní klienti vo VÚB banke Dana Kondrótová.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Financie Analýza Slovensko
  • Autor: © Zoznam/TASR
  • Zdroj: TASR, Foto: Getty
 
Staršie správy
Staršie správy