Cítite sa byť manipulovaný? Zistite, ktoré typy osobnosti sa stávajú najčastejšími obeťami narcistov

Rozpoznať človeka s narcistickými sklonmi nie je vôbec jednoduchá úloha. Častokrát sa jedná o charizmatické a spoločenské osoby, ktoré vedia ako zahrať na tú pravú strunu. Sú skvelými manipulátormi a dokážu sa brilantne pretvarovať. Aj z toho dôvodu je ľahké podľahnúť ich čaru osobnosti. Čo je typické pre správanie narcistov a podľa akých charakteristických čŕt si vyberajú svoje obete?

Ako uvádza Robert Tomšik vo svojej vedeckej štúdii narcizmu a syndrómu narcistického zneužívania vo vzťahoch: „Vo všeobecnosti ľudia s narcistickou poruchou osobnosti nemajú žiadny zmysel pre hodnotu svojho ja, a preto sa spoliehajú na ostatných ľudí, ktorí im prostredníctvom pozornosti alebo naplnenia narcistických zdrojov znova potvrdia ich dôležitosť, aby sa cítili dobre a udržali si sebaúctu. Následne robia z ostatných ľudí objekty, ktoré pre nich nepredstavujú žiadnu emocionálnu hrozbu.“

Narcisti majú silnú potrebu uznania a obdivu zo strany okolia. Ich vlastná nadradenosť nad ostatnými im dáva pocit, že sú „všemohúci“, a teda tými najdôležitejšími osobami v miestnosti. Obete, ktoré sa ocitnú v ich epicentre pozornosti považujú za ďalší nástroj, ako strhnúť na seba pozornosť. Sú vnímané ako zberateľské kúsky, ktorými sa môžu chváliť a predvádzať.

Medzi najčastejšie obete narcistov patria osoby, pre ktoré sú typické nasledovné črty:

 

  1. Významný spoločenský status
    Vysoké postavenie v spoločenskom rebríčku je ich najväčším vnútorným cieľom, aj z toho dôvodu sa snažia obklopovať úspešnými ľuďmi vo významných pracovných pozíciách, s patričným finančným a materiálnym zabezpečením. Narcista sa tak cíti byť jedným z nich a dáva to aj patrične pocítiť tým, ktorých nepokladá za rovnocenným partnerov.
  2. Výnimočná osobnosť
    Narcista nemá zábrany, je pre neho výzvou sa obklopiť a získať si na svoju stranu výnimočných ľudí, a tým si potvrdzuje svoju jedinečnú schopnosť, podmaniť si okolie.  Vytvára si akúsi vlastnú „zbierku“ talentovaných ľudí s výnimočnými schopnosťami, pričom sa môže jednať o širokú škálu od nadaných umelcov, po úspešných športovcov atď.   
  3. Inteligencia a emocionálna zrelosť
    ​​​Ako je možné, že emocionálne vyzretý a inteligentný človek podľahne vplyvu narcistu? Netreba zabúdať, že narcista dokáže byť príjemným a očarujúcim spoločníkom mnohých tvárí. Jeho herecké výkony by si miestami zaslúžili sošku Oscara.
  4. Submisívna povaha
    Narcisti majú potrebu byť obdivovaní a zbožňovaní, s tým súvisí aj výber ich obetí. Zgustnú si na jedincoch, ktorí sa mu ľahko podriadia a môže ich tvarovať podľa vlastného uváženia.  Zneužívajú ich plachosť a neistotu na docielenie vlastného úžitku.
  5. Reprezentatívny typ
    Keďže narcisti sa milujú predvádzať pred svojim okolím, pripútavajú si k sebe osoby v príťažlivým vzhľadom. Vonkajšiu krásu vnímajú ako spôsob strhnúť na seba pozornosť. Jednou z ich temným stránok je práve chvastúnstvo a posadnutosť vlastným zjavom.
  6. Dobrosrdečné osoby
    Predovšetkým tzv. skrytí narcisti sa snažia vytvárať ilúziu láskavého človeka s nezištným správaním. No pravdou je, že sa jedná o dokonalú pretvárku a vo vnútri sú manipulatívni. Zneužívajú práve ľudskú dobrotu, naivitu a súcit k napĺňaniu ich túžby byť neustále stredobodom pozornosti, obdivu a uznania.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Narcis Vzťahy Manipulacia
  • Autor: © Zoznam/vargova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy