Analýza najlepších a najhorších platov na Slovensku je už dobre známa. Ktoré pozície sa môžu pochváliť najvyšším platom, a ktoré zostali na chvoste rebríčka?

Prinášame aktuálnu analýzu platov Slovákov za rok 2023, výsledkom ktorej sú už na pohľad priepastné rozdiely priemerných zárobkov na jednotlivých pozíciách. V tomto momente je už známe, ktoré pozície sa umiestnili na vrchole rebríčka s nadštandardným platom a naopak koho zárobky sú na hranici minimálnej mzdy.

Prvenstvo si vyslúžilo až 8 pozícií z oblasti vrcholového manažmentu a na samotnom konci sa umiestnila pozícia z rezortu školstva.   

V rebríčku najlepšie platených pozícií suverénne skončil vrcholový manažment.

Najlukratívnejším zárobkom takmer 6300 eur sa môže pochváliť generálny riaditeľ, čím získava suverénne víťazstvo. Do TOP 10 sa prekvapivo prebojovala aj pozícia pilota s priemernou mzdou 3867 eur, ktorá ako jediná nepatrí do oblasti vrcholového manažmentu.

 

  POZÍCIA                                                                                                            PRIEMERNÝ PLAT

Generálny riaditeľ

6299 eur

Oblastný manažér

4998 eur

Riaditeľ IT

4548 eur

Výkonný riaditeľ

4385 eur

Finančný riaditeľ

4201 eur

Obchodný riaditeľ

3975 eur

Personálny riaditeľ

3971 eur

Riaditeľ call centra

3898 eur

Pilot

3867 eur

Technický riaditeľ

3861 eur

Najhoršie platenou pozíciou sa podľa prieskumu stal asistent v škôlke s priemerným platom 700 eur.

Na konci rebríčka sa umiestnila na základe prieskumu oblasť rezortu školstva, konkrétne asistent v materskej škôlke s priemerným platom 700 eur, pričom sa jedná o minimálnu hrubú mzdu ustanovenú od januára 2023. O nič lepšie si nestojí ani textilný priemysel, na pozícii strihača Slováci zarobia v priemere 807 eur a len o 13 eur viac zarobia pracovníci na pracovnom mieste strihača textilu.

  POZÍCIA                                                                                                           PRIEMERNÝ PLAT

Asistent v škôlke

700 eur

Strihač textilu

807 eur

Krajčír

820 eur

Pokladníčka v bankovníctve

823 eur

 

Opatrovateľ

831 eur

Plavčík

845 eur

Izbová služba

849 eur

Vrátnik / informátor

850 eur

 

Na rast reálnych miezd si budú musieť predovšetkým tieto pozície počkať až do budúceho roka. Je pravdou, že v tomto roku priemerné mzdy výrazne stúpli, ale vplyvom vysokej inflácie si polepšili len niektoré oblasti. Podľa analytikov Národnej banky Slovenska (NBS) sa inflácia zastaví na 11% a je predpoklad, že ceny budú rásť polovičným tempom.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Platy Pozície Slovensko
  • Autor: © Zoznam/vargova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED, platy
 
Staršie správy
Staršie správy